Târg de joburi, pentru persoane cu dizabilităţi

Un număr de 61 de persoane cu dizabilităţi intelectuale din Gorj şi 7 angajatori au participat vineri, 18 februarie 2011, la un târg de locuri de muncă la Târgu Jiu. Acesta a fost organizat de Fundaţia Motivation România şi Fundaţia Special Olympics din România,  în cadrul proiectului „Şanse egale pentru integrarea în muncă a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale din România”.

Toate persoanele cu dizabilităţi prezente la târg au venit hotărâte să-şi găsească un loc de muncă
Toate persoanele cu dizabilităţi prezente la târg au venit hotărâte să-şi găsească un loc de muncă

Evenimentul a adus împreună elevi din clasele terminale de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Târgu-Jiu, absolvenţi, precum şi o serie de angajatori interesaţi să angajeze persoane cu dizabilităţi intelectuale, angajatori care activeză în domenii precum hotelier-restaurante, olărit, artă decorativă, construcţii, prelucrarea lemnului şi a deşeurilor. Persoanele prezente la târg, aflate în căutarea unui loc de muncă, au depus CV-uri la angajatori, în funcţie de aptitudinile sau pregătirea avute, urmând ca angajatorii să facă o primă selecţie, după care să treacă la interviuri, sau testarea potenţialilor angajaţi, pentru a decide câte persoane urmează să angajeze.
Potrivit Legii 448/2006, angajatorii care au peste 50 de angajaţi au obligaţia ca un procent de 4% din personalul angajat să fie format din persoane cu dizabilităţi, sau să plătească 50% din salariul minim pe economie pentru fiecare loc neocupat destinat persoanelor cu dizabilităţi.

Proiect european
Proiectul „Șanse egale pentru integrarea în muncă a persoanelor cu dizabilități intelectuale din România” este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – Investește în oameni!, pe o perioadă de 3 ani, începând cu data de 1 august 2009. Scopul proiectului este asigurarea șanselor egale la integrare pe piața muncii pentru un număr de 500 de persoane cu dizabilități intelectuale din Regiunile București-Ilfov, Nord-Vest, Nord-Est si Sud-Vest. Acestor persoane le vor fi oferite oportunități de angajare, precum și servicii de sprijin și acompaniere. De asemenea, se urmărește conștientizarea actorilor din comunitate și de pe piața muncii cu privire la abilitățile și drepturile persoanelor cu dizabilități intelectuale.
Proiectul este dezvoltat de către Fundația Motivation România în parteneriat cu SC Motivation SRL și cu Fundația Special Olympics din România.