Sute de elevi din Gorj așteptați la un concurs dedicat Centenarului

Pentru al doilea an școlar consecutiv, în județul Gorj se desfășoară un concurs de istorie dedicat Centenarului și destinat elevilor de clasele a VII-a și a VIII-a. Potrivit celor anunțate de organizatori, etapa locală este programată în 19 octombrie 2019 iar etapa finală pe 17 noiembrie 2019.Proiectul educational face parte din Programul de activități al Consiliului Județean Gorj și Muzeului Județean de Istorie dedicat Centenarului și are drept scop conștientizarea tinerei generații asupra rolului Marii Uniri în evoluția României Contemporane.

Concursul se adresează elevilor de clasele a VII-a și a VIII-a de la nivelul județului și presupune realizarea unui referat/proiect despre contribuții la realizarea României Mari și un test de cultură generală din bibliografia Marii Uniri. Premiile sunt generoase iar câștigătorii vor fi răsplătiți și cu o excursie la Alba-Iulia de Ziua Națională.
Proiectul educațional dedicat Centenarului este rodul unui parteneriat între Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu”, Asociația ”Școala Gorjeană”,  Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Serviciul Județean Gorj al Arhivelor Naționale și filiala  Gorj a Societății de Științe Istorice din România. Dacă anul trecut faza locală  s-a desfășurat în 31 de  școli gimnaziale din județ, organizatorii se așteaptă ca acest număr să crească în 2019.

Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean ”Alexandru Ștefulescu” , ne-a declarat în exclusivitate: ”Competiția dedicată Centenarului a antrenat sute de elevi de clasele a VII-a și a VIII-a din tot județul, mă bucur că am reușit să ajungem anul trecut de la Novaci la Motru și de la Tg-Cărbunești la Tg-Jiu, plus în foarte multe localități rurale. Împreună cu partenerii noștri, sper ca în acest an să avem o participare și mai numeroasă. Ca și anul trecut, premiile sunt de 1500 lei(locul I), 900 lei(locul II) și 600 lei(locul III). Vor mai exista trei premii speciale și patru mențiuni. Cele 10 echipaje câștigătoare vor merge la Alba-Iulia de Ziua Națională, alături de profesorii lor”.

Dănuț Lupulescu, inspectorul școlar care coordonează disciplina Istorie la nivelul ISJ Gorj, ne-a declarat: ”Le mulțumesc  pentru implicare cadrelor didactice  de disciplina istorie care s-au implicat și se vor implica în desfășurarea acestui proiect. Este o acțiune de voluntariat dedicată Centenarului și sprijinită de noi din dorința ca tot mai mulți  elevi să studieze și să aprofundeze momente semnificative din istoria națională”.

Cornel Șomîcu, președintele Asociației ”Școala Gorjeană”, a declarat: ”Vorbim de un concurs care cere multă implicare din partea școlilor și a celorlate instituții participante. E important că avem sprijinul Ministerului Culturii iar în acest an dăm atenție și evenimentelor petrecute în 1919. Sperăm la o participare record!”