Supremația politicii asupra cetățenilor

După zece zile de dezbateri și de punere la zid a unui sportiv de top mondial, australienii au reușit să-l dea afară din țară pe sârbul Novak Djokovici, liderul din  tenisul masculin. A fost în întregime o decizie politică, cea mai bună dovadă fiind  că Guvernul a putut să treacă peste o hotărâre judecătorească initială, și ar fi trecut și peste o a doua pentru că Justiția pe bune nu prea mai este prin nici un loc de pe  planetă în anul de grație 2022. În numele pandemiei, politicul din multe țări și-a permis să încalce drepturi și libertăți iar lucrurile nu vor mai reveni în matcă niciodată. Este din ce în ce mai aproape momentul când nu vom mai avea dreptul să ne spunem părerea liberă asupra unor  evenimente și decizii, aici mă refer în special la presă.

În fine, politicienii australieni au reușit  să distorsioneze o competiție sportivă de anvergura Australian Open, prin interzicerea participării liderului mondial care venise la aceasta. Australienii și ceilalți cetățeni ai planetei vor primi de la statul australian și de la organizatori o competiție contrafăcută. Atenție, aici nu e vorba de o accidentare, care este inerentă în lumea sportului, ci de o decizie politică care văduvește o competiție de cei mai buni sportivi. Nu trebuie să ne luăm aici nici după părerea unor sportivi,  gen  Nadal,  care au de câștigat bani frumoși dacă un sportiv mai bine clasat  nu participă și nici după ziariști slujitori ai propagandei, prezenți inclusiv în România.  De asta putem asista la o contrafacere a competiției sportive, banii sunt cei care dictează ce și cum și în acest domeniu, Și totuși, cum ar fi fost dacă o serie de sportivi ar fi parasit Australia în semn de solidaritate? Nu se întâmplă nu din cauza vaccinării, ci a milioanelor de dolari puse în joc. Sau poate sponsorii și cei care au plătit spațiu de reclamă  să se simtă lezați dar la câți bani fac nu își pot prtmite ”să fluiere” în biserică.

Au învins încă odată politicienii, un sportiv  nu este lăsat să își apere titlul pentru că nu s-a vaccinat  dintr-un motiv sau altul. Australienii și-au permis să pună sub semnul întrebării niște documente medicale, că sportivul nu poate face vaccinul și că a avut Covid, iar acum o întreagă planetă ar trebui să ne întrebăm cine are dreptate? Dacă australienii știu ei mai bine că nu trebuie luată boala ca reper  nu ar trebui să știm și noi? Iar dacă ai o părere și o expui public poți primi o condamnare? Desigur, Țara Cangurilor pare să nu mai fie exemplul pentru democrație iar  Coroana Britanică a dispărut  ca și  garanție.

Maria O’Sullivan, profesor universitar  de Drept la cea mai mare universitate din Australia, numește decizia instanței australiene  drept ”un precedent îngrijorător”. Aceasta scrie printre altele că ”ideea că o persoană poate avea viza anulată deoarece opiniile sale ar putea afecta sănătatea, siguranța sau buna ordine a comunității australiene ridică probleme pentru libertatea de exprimare.” Ca și concluzie, pandemia a născut probleme peste tot pe planetă, cazul Djokovici e doar un exemplu de politizare excesivă și de reacții disproportionate.