Somație pentru Rusia să redea Tezaurul României

Loading

Parlamentul European regretă că Rusia nu a restituit integral României Tezaurul său național, ceea ce reprezintă o încălcare a normelor și cutumelor internaționale.

Într-o rezoluție adoptată în această săptămână, eurodeputații subliniază faptul că, în ciuda mai multor încercări de negocieri diplomatice după Primul Război Mondial, tezaurul național al României, trimis în Rusia între 1916 și 1917 pentru a fi păstrat în siguranță, nu a fost niciodată returnat integral de Rusia. Acesta este un caz internațional fără precedent de însușire ilegală a rezervelor de aur și a obiectelor de patrimoniu și reprezintă o preocupare permanentă pentru societatea românească, adaugă aleșii europeni.

Parlamentul European salută eforturile substanțiale ale UE de a proteja patrimoniul național, cultural și istoric prin punerea în aplicare a legislației și a mecanismelor de cooperare care reglementează restituirea bunurilor culturale și de patrimoniu însuşite ilegal de pe teritoriile țărilor Uniunii, precum și eforturile sale de combatere a traficului cu bunuri culturale.

Deputații solicită Comisiei Europene și Serviciului European de Acțiune Externă să includă restituirea patrimoniului național român pe agenda bilaterală diplomatică care reglementează relațiile UE-Rusia, de îndată ce contextul regional permite reluarea dialogului politic între părți

One Comment on “Somație pentru Rusia să redea Tezaurul României”

  1. ma umfla rasul de ma cracanez: ia auzi ce curaj are gaina sa isi strige Rusnacului sa-i dea tezaurul!
    Daca Rusia nu va da curs SOMATEI sa ne dea tezaurul, o avertizam de pe acuma ca vom porni cu mic cu mare sa o pupam direct in fund…

Comments are closed.