ȘOCANT Amnesty International, acuzații aduse forțelor armate ucrainiene

Loading

Prestigioasa organizație internațională afirmă în raportul publicat în această săptămână că forțele armate ucrainene pun în pericol viețile civililor prin stabilirea de baze și operarea de arme în zone rezidențiale, chiar școli și spitale.

Amnesty a redactat raportul după ce investigatori ai săi au petrecut mai multe săptămâni anchetând loviturile efectuate de forțele armate ale Moscovei în regiunile Harkov, Donbas și Nikolaev, vorbind cu supraviețuitori, martori oculari și rude ale victimelor atacurilor.

Raportul afirmă că anchetatorii au găsit dovezi cu privire la lansări efectuate de ucraineni din zone rezidențiale, precum și stabilirea de baze militare în clădiri civile în 19 orașe și sate din regiunile respective.

Forțele armate ucrainene aveau la dispoziție alternative care nu ar fi pus în pericol viețile civililor, ca de exemplu baze militare, zone puternic împădurite sau alte structuri aflate la distanță mai mare de zonele rezidențiale.

Investigatorii de la Amnesty afirmă că au fost martori la folosirea de spitale ca baze militare în 5 locuri diferite și că această practică reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional.

Ei au scris de asemenea că în 22 din cele 29 școli vizitate au găsit fie soldați folosind clădirea, fie dovezi că a fost folosită anterior în scopuri militare. Școlile au fost închise temporar după izbucnirea războiului dar în majoritatea cazurilor documentate de investigatori acestea se aflau aproape de zone populate.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat în termeni dur concluziile raportului, afirmând că organizația internațională ”încearcă să dea amnistie statului terorist” din Rusia și că Amnesty mută „responsabilitatea de la agresor la victimă”.Intervenția Amnesty contrazice propaganda pro-ucrainiană care a inundat presa din țările NATO, am putea avea o revenire la normalitatea informației corecte și echidistante.