Sindicaliştii gorjeni din învăţământ îşi vor salariile mărite

După prima întâlnire dintre liderii federaţiilor sindicale din învăţământ şi noul ministru al Educaţiei, toată lumea pare optimistă. Ministrul Ecaterina Andronescu i-a asigurat pe sindicalişti că mult aşteptata creştere salarială cu 37% va fi prevăzută în bugetul pe 2009.

Profesorul Vasile Mija, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj
Profesorul Vasile Mija, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj

Ministrul Educaţiei a discutat  cu preşedinţii de federaţii sindicale din învăţământ pe tema creşterilor salariale acordate profesorilor. Creşterea salariilor cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar cu 37% va fi inclusă în proiectul de buget pe 2009, urmând ca acesta să fie supus analizei Ministerului de Finanţe.
“Vom acorda creşteri salariale în funcţie de performanţele profesorilor. Am convenit să gândim o salarizare care să fie diferenţiată în funcţie de performanţe. Săptămâna viitoare o să continuam discutiile pentru realizarea contractului colectiv. De asemenea, am convenit să găsim o solutie pentru a rezolva problemele legate de pensionarii afectaţi de ordonanţa proaspăt adoptată de guvern” a declarat Ecaterina Andronescu.
Profesorul Vasile Mija, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj, s-a arătat optimist privind aplicarea legii privind creşterea salariilor din învăţământ. “A venit timpul ca profesorii să nu mai fie la coada salarizării bugetarilor, ca doar pentru ei bugetul să nu aibă niciodată bani. Guvernanţii s-au ales cu o problemă în care doar respectarea legii o poate rezolva. Altfel, dascălii au arătat de foarte multe ori că pot fi uniţi pentru a-şi cere drepturile.”
Legea votată în urmă cu trei luni în Parlament, care prevedea majorarări substanţiale ale lefurilor dascălilor, a atras după ea ordonanţe, greve de avertisment, şi chiar şi demiterea ministrului Educaţiei. Profesorii ar fi trebuit să primească salarii mai mari cu 37% de la 1 octombrie, după ce Parlamentul a votat în acest sens o lege iniţiată chiar de actualul ministru al Educaţiei.
Dacă sindicatele şi ministerul vor ajunge la concluzia respectării legii, un profesor debutant ar urma să primească cu 260 de lei mai mult la salariu. De asemenea, dascălii care au o vechime de peste 40 de ani vor avea un salariu cu 600 de lei mai mare.