Școlile Gorjului se redeschid normal la începutul săptămânii viitoare

 484 total views

Școlile și grădinițele se redeschid, la începutul săptămânii viitoare, așa cum era planificat. Ministerul Educației a transmis mai multe recomandări, în contextul numărului mare de cazuri de gripă. Astfel, este recomandată purtarea măștii de către elevi și cadrele didactice, iar la începutul cursurilor profesorii să facă un „triaj observațional” al elevilor, astfel încât cei care sunt bolnavi să fie trimiși acasă.

În ultima zi lucrătoare a acestei săptămâni,  în urma unei videoconferințe a ministrului Educației, Ligia Deca, cu reprezentanții inspectoratelor școlare, au fost stabilite mai multe reguli pentru școli, astfel încât să fie împiedicată răspândirea gripei. De asemenea, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Gorj a organizat o videoconferință cu directorii de școli din județ în care s-a stabilit o colaborare strânsă cu reprezentanții DSP Gorj. Fiecare școală va avea o persoană desemnată să răspundă de această problematică, a transmis prof. dr. Marcela Mrejeru, inspector școlar general aj județului Gorj.

Reguli și obligații:

Au fost stabilite următoarele obligații pentru inspectoratele școlare:

 • a) desemnarea unei persoane responsabile de comunicarea permanentă cu direcțiile de sănătate publică;
 • b) comunicarea către unitățile de învățământ a măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul gripal, transmise de Ministerul Sănătății, inclusiv sub forma unui ghid practic pe înțelesul tuturor;
 • c) informarea Ministerului Educației cu privire la orice situație excepțională din punct de vedere epidemiologic constatată în unitățile de învățământ.

Conducerile unităților de învățământ preuniversitar au următoarele obligații:

 • a) diseminarea către părinții sau reprezentanții legali ai elevilor/preșcolarilor/ antepreșcolarilor a informațiilor cu privire la recunoașterea simptomelor de gripă sau alte infecții respiratorii, în vederea realizării triajului epidemiologic zilnic la domiciliu, înainte de intrarea copilului în colectivitate, conform ghidului transmis de Ministerul Sănătății;
 • b) realizarea triajului zilnic în colectivități școlare la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb;
 • c) asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor;
 • d) efectuarea dezinfecției periodice a spațiilor de învățământ;
 • e) aerisirea periodică a încăperilor;
 • f) instruirea elevilor cu privire la comportamentul adecvat, în caz de tuse sau strănut, astfel încât să nu răspândească virusul gripal, recomandarea utilizării batistelor de unică folosință;
 • g) recomandarea folosirii măștilor de protecție sanitară, atât pentru personal cât și pentru elevi/preșcolari;
 • h) informarea părinților sau a reprezentanților legali cu privire la necesitatea consultării medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii pentru stabilirea indicațiilor terapeutice, izolării și efectuării unor eventuale investigații suplimentare”.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat într-o conferință de presă comună cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, că „nu este încurajată în niciun fel neparticiparea la cursuri”

Ministrul Educației a susținut că este vorba despre un „triaj observațional, pe care îl pot face cadrele didactice”. „Cred că este responsabilitatea noastră a tuturor să prevenim răspândirea virusului gripal (…). Este normal ca atunci când sunt simptome evidente să fie informaţi părinţii sau aparţinătorii legali (…). Ne dorim ca toţi copiii să aibă acces la educaţie şi în cazul în care manifestă simptome respiratorii să aibă o perioadă cât mai scurtă, care este ulterior recuperată, de izolare la domiciliu” a spus ministrul Educației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *