Școala românească apreciată pe meleaguri portugheze

Loading

Elevii de la ”Magheru” au fost foarte apreciați în Portugalia
Elevii de la ”Magheru” au fost foarte apreciați în Portugalia

20 de elevi de la Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru” și-au desfășurat în această vară activitățile de laborator din cadrul stagiului de instruite practică într-una din cele mai prestigioase instituții din Portugalia, în cadrul unui proiect Erasmus + finanțat din fonduri europene. Institutul de Sănătate Publică Ricardo Jorge, înființat în anul 1889, este cunoscut la nivel mondial mai ales prin programele sale de cercetare în domeniul epidemiologic, de prevenire a bolilor infecțioase, de dezvoltare genetică, de asigurare a siguranței alimentare și a mediului înconjurător, dar si de premiile și distincțiile obținute la diferitele congrese științifice. Se cunosc rezultatele obținute de cercetătorii institutului în lupta împotriva unor maladii precum SIDA, EBOLA, dar si altor boli degenerative.
Potrivit profesorului Marius Buzera, directorul Colegiului Tehnic ”General Gheorghe Magheru”, în primele două săptămâni, elevii au participat la ore  de laborator, în care pe lângă faptul că au învățat să lucreze cu aparatura din dotare au învățat și metode și abordări ce permit determinări de o mare acuratețe. În ultima săptămână, alături de cercetători de la institutul portughez, elevii de la domeniul Protecția mediului, au participat la activități de prelevare de probe de apă din piscine și lacuri, după care au realizat determinări în scopul identificării pesticidelor, a hidrocarburilor, a nitriților și nitraților dar și a nivelului de concentrație a acestora. De asemenea, au desfășurat activități de monitorizare a calității apei dintr-un lac din Lisabona, asupra căruia s-au efectuat în ultimii ani activități de decontaminare a apei, având în vedere că în trecut acesta a fost puternic poluat de activitatea umană. Analiza microorganismelor, a algelor și analiza fizico-chimică a apei, au arătat o îmbunătățire semnificativă a parametrilor apei, iar numărul de cyanobacterii s-a redus considerabil.
Elevii de la specializarea Tehnician analize produse alimentare au participat la recoltarea de probe de alimente din cantine de la unități publice, au recoltat probe de pe mesele de lucru ale acestora, iar ulterior au participat la toate procesele de realizare a mediilor de cultură necesare proceselor analiza microbiologică și toxicologică. Astfel, în cinci zile de activitate au fost analizate sute de probe, toate fiind în limitele accesibile. Coordonatoarea activității a fost doamna Maria Antónia Calhau, laureată cu medalia de aur pentru activitatea depusă în domeniul siguranței alimentare.
Activitatea elevilor români a fost apreciată ca fiind una deosebită, fiind apreciate îndeosebi cunoștințele lor din domeniul microbiologiei, precum și îndemânarea acestora în folosirea aparaturii de laborator. Trebuie precizat, că liceul gorjean nu este la prima colaborarea cu partenerii portughezi, parteneriatul derulându-se de 3 ani și fiind programat a se desfășura pentru încă 3. Anul trecut conducerea liceului primind din partea conducerii institutului INSA o scrisoare de felicitate pentru rezultatele elevilor , precum și propunerea pentru viitoare colaborări. Așa cum au precizat și profesorii liceului partener Agrupamento de Alcochete și organizația Casa da Educacao, a fost prima oară când conducerea institutului trimite unui partener din afara țării o astfel de scrisoare si o astfel de propunere.