Rânca, eterna problemă

A mai trecut un șir de Sărbători peste noi fără să notăm schimbări palpabile în zona Rânca, localitate care face știri în această perioadă cu faptul că este imposibil de ajuns acolo sau, dacă ești ”fericitul” posesor al unui loc de cazare, te speli la…cisternă. Cum este posibil ca în aceste vremuri la Rânca să nu se miște nimic este greu de înțeles pentru omul normal. O explicație ar putea să ofere și procurorii care investighează de prea mult timp nereguli în cheltuirea fondurilor europene și țin lucrurile blocate în zonă. Doar că celor care vin pentru această destinație  le pasă prea puțin de faptul că pot exista explicații, vor să beneficieze de serviciile pentru care au plătit și pe care nu le primesc, aparent din vina autorităților.

Vorbim de aparențe datorită faptului că și proprietarii de spații de cazare, într-un număr important se pare, nu sunt branșați legal la rețeaua de canalizare și unii nu plătesc nici un leu pentru aceste servicii. Dacă mai adăugăm faptul că la Rânca mulți nu plătesc impozite iar unii nu au declarată activitatea economică, realizăm că dimensiunile cazului capătă noi valențe. Știm că unii au fost mai ”favorizați de soartă” decât alții, pe la Românica se poartă, dar la Rânca trebuie reinstaurată legea în primul rând. După asta, într-o structură administrativă nouă sau în cadrul celor două localități Novaci și Baia de Fier, va trebui să ne apucăm de turism cu adevărat. A lăsa în continuare situația să treneze subminează și bruma de șanse pe care o mai are turismul gorjean. Sunt multe proiecte pe turism în Gorj care vor obține finanțare în perioada următoare dar care au legătură sau sunt chiar în această zonă.

Ne aflăm în situația în care deși avem locurile care atrag mulți turiști, nu știm să valorificăm ce ne-a dat Dumnezeu! În momentul când faci 5-6 ore de la Tg-Jiu la Rânca e greu de presupus ca un om normal la cap mai are chef să repete isprava. Aici nu se pun gorjenii care din diverse motive merg zilnic de Sărbători să se fotografieze  în Rânca! Când ne vom trezi o să realizăm că am dat cu piciorul unei oportunități imense. Specialiștii și iubitorii de mișcare  vor vorbi în continuare Transalpina, ”Poteca Dracului”, Drumul Regelui, șoseaua cea mai înaltă din țară pe care o vedem doar vara, Rânca e atunci un element din traseu. În momentul când este destinație, adică doar iarna, pierdem fantastic la capitolul organizare și servicii.

Sunt multe de făcut la Rânca, așteptăm mai multă implicare de la edilii din zonă, Prefectul și Președintele Consiliului Județean Gorj, parlamentarii de Gorj!