Proiectele europene, cartea de vizită a Colegiului Tehnic ”General Gheorghe Magheru”

Loading

 

În timp ce mai toți elevii intră ușor în atmosfera de Sărbători, 14 elevi de la Colegiul Tehnic ”General Gheorghe Magheru” din Târgu-Jiu se pregătesc de examenele finale pentru validarea stagiului derulat pe durata a 3 săptămâni în cadrul Institutului de Sănătate Publică ”Ricardo Jorge” din Lisabona.

Aici, sub coordonarea unor experți de prestigiu, elevii menționați au derulat o serie de activități în laboratoarele institutului, iar acum se pregătesc de examenele finale care vor certifica achizițiile dobândite de aceștia, urmând ca acestea să fie convertite în note la întoarcerea în țară. Activitățile didactice au fost însoțite de de un program cultural bogat ce a constat în vizite la diferite obiective turistice, culturale și istorice, dar și întâlniri cu diferite personalități locale. Astfel, elevii au putut afla cum portughezii valorifică memoria a doi mari scriitori români: Mircea Eliade și Lucian Blaga. Pe lângă abilitățile profesionale și personale, proiectul urmărește ca elevii să-și îmbunătățească competențele de limbă engleză, urmând ca acestea să fie certificate la finalul stagiului printr-un test de limbă engleză.
După cum ne-a declarat domnul profesor Marius Buzera, unul din însoțitorii acestui grup pe meleaguri lusitane, ”Toate activitățile fac parte din proiectul Erasmus + ”Competences for the future for students in vocational education” , derulat cu finanțare europeană, pe care liceul nostru îl derulează în parteneriat cu 3 instituții din Portugalia, trei din Polonia, precum și cu Liceul Tehnologic Turceni și Liceul Tehnologic Filiași. Rezultatele bune obținute de elevii gorjeni, dar și experiența cadrelor didactice de la Magheru a făcut ca numărul parteneriatelor pe care acestea să le încheie cu instituții din Portugalia să crească, urmând ca în viitorul apropiat să fie derulate noi activități.”
Reținem astfel că în luna Ianuarie 2019, un grup de profesori de la un liceu și de la Universitatea Lisabona vor face o vizită de lucru în cadrul unui nou proiect dedicat elevilor pasionați de domeniul Resurselor Naturale și de studiul informaticii. De asemenea, CTGGM deja a început colaborarea cu un institut de pe lângă Universitatea din Lisabona în vederea derulării unui nou proiect privind dezvoltarea de noi abordări didactice valorificând tehnologii moderne.
Având în vedere și celelalte proiecte cu finanțate europeană derulate de Colegiul Tehnic ”General Gheorghe Magheru”, și în special acelea în care elevii vor învăța informatică, matematică și engleză de la profesori din diferite țări din cadrul UE, putem spune că acesta este probabil liceul în care educația are o dimensiune europeană foarte pronunțată.