Privaţiunile se întorc pentru salariaţii la stat

2016 va fi un an greu pentru bugetarii din România chiar dacă va debuta cu o creştere salarială de 10%. Guvernul a anunţat că salariile şi pensiile private vor fi îngheţate pentru bugetari de la 1 ianuarie 2016. Ca de obicei în ultimii ani, nu vor fi tichete de masă, tichete de vacanţă, tichete cadou sau indemnizaţii la ieşirea la pensie cum prevăd legile în vigoare dar neaplicate niciodată. Învăţământul românesc are o situaţie mai specială, creştere de peste 25 % în 2015, ca urmare a activităţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, îngheţare pentru 2016.

Constantin Huică crede că Executivul va găsi bani pentru Educaţie
Constantin Huică crede că Executivul va găsi bani pentru Educaţie

Fostul Guvern a adoptat pe 4 noiembrie Proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentru completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, lansat la finalul lunii octombrie de Ministerul Educaţiei. Documentul prevedea că salariile personalului didactic și didactic auxiliar din învățământ au fost majorate, de la 1 decembrie 2015, cu 15% față de nivelul acordat în luna noiembrie.
Totodată, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului, de creșterile salariale de 15% începând cu data de 1 decembrie va beneficia și personalul nedidactic din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, unitățile conexe ale învățământului preuniversitar de stat, instituțiile de învățământ superior de stat și din bibliotecile centrale universitare.
Tot de la 1 decembrie, vor primi un salariu mărit cu 15% și angajaţii din Ministerul Educației și Cercetării Științifice şi cei ai Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior, personalul din inspectoratele școlare județene și al municipiului București, dar și personalul nedidactic din celelalte unități aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Educației și Cercetării Științifice.
În urma aplicării ordonanței de urgență, 290.000 de persoane din învățământul preuniversitar de stat, 7850 de persoane din unitățile finanțate integral de la bugetul de stat, 57.500 de persoane din învățământul universitar și 4460 de persoane din unitățile finanțate din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat vor beneficia de drepturi salariale majorate începând cu data de 1 decembrie 2015, rezultând un total de 359.810 de beneficiari.
Veştile rele pentru bugetari, inclusiv pentru cei din învăţământ, vin cu 1 ianuarie 2015. După ce guvernul Cioloş a anunţat că salariile şi pensiile private vor fi îngheţate de la 1 ianuarie 2016, un document publicat de Ministerul Finanţelor arată că în 2016 nu vor fi tichete de masă, tichete de vacanţă, tichete cadou sau indemnizaţii la ieșirea la pensie sau trecere în rezervă.
Noul guvern promovează menţinerea unor măsuri adoptate în anii anteriori:neacordarea pentru personalul bugetar de tichete de masă, tichete/vouchere de vacanţă, premii şi ore suplimentare, tichete cadou şi indemnizaţii la ieşirea la pensie.
Constantin Huică, preşedintele USLI Gorj, spune că sindicatele din Educaţie aşteaptă negocieri cu noul Executiv deoarece sunt mai multe puncte în suspensie. Prima problemă şi cea mai importantă, spune Constantin Huică, în buget nu există bani suficienţi pentru mărirea de 15% intrată în vigoare. Cum guvernanţii au anunţat Educaţia ca o prioritate rămâne ca acest lucru să fie demonstrat prin fapte.