Ponta l-a învins pe Băsescu şi pleacă la Consiliul European

Deputatul de Gorj Victor Ponta, prim ministru de scurtă vreme şi preşedinte al Partidului Social Democrat repurtează victorie după victorie. După ce, duminică 10 iunie, alături de colegii de USL, a repurtat o victorie clară asupra PDL, marţi, 12 iunie l-a pus la punct şi pe preşedintele ţării, Traian Băsescu. Parlamentul a adoptat declaraţia USL ca primul ministru şi nu preşedintele să prezinte poziţia României la lucrările Consiliului European din 28 iunie.

Victor Ponta a primit girul Parlamentului să plece la Consiliul European
Victor Ponta a primit girul Parlamentului să plece la Consiliul European

Parlamentul a adoptat, marţi, cu 249 de voturi „pentru”, 30 de voturi „împotrivă” şi două abţineri, declaraţia propusă de USL, potrivit căreia primul-ministru trebuie să prezinte poziţia României la lucrările Consiliului European din 28 iunie, potrivit Mediafax.
Potrivit proiectului de declaraţie propus de USL, „Parlamentul României trebuie să fie informat, în prealabil, asupra agendei Consiliului European şi să stabilească un mandat de principiu cu privire la ceea ce va susţine reprezentantul României; Parlamentul României trebuie să fie informat, după fiecare Consiliu European, cu privire la deciziile adoptate”.
De asemenea, declaraţia USL vizează ca „partajarea atribuţiilor în cadrul Puterii Executive”, în domeniul afacerilor europene, să fie următoarea: „în materie de politică militară şi de securitate militară, precum şi în politica externă comună a UE, este constituţional şi funcţional ca Preşedintele României să aibă precădere în a reprezenta România; în materie economică, socială, bugetară, referitoare la fondurile europene, aderarea la Schengen, precum şi în alte aspecte executive, este constituţional şi funcţional ca Primul Ministru să aibă precădere în a reprezenta România”.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, însă, că articolul 80 din Constituţia României spune clar că preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul acestuia.
„Nu veţi găsi nicăieri la capitolul Guvern că prim-ministrul reprezintă statul român. El poate reprezenta cel mult o instituţie foarte importantă, şi anume Guvernul, dar nu statul român, care este mult mai complex: are 22 de milioane de cetăţeni, are justiţie, Parlament, ONG-uri, are ameni amărâţi, oamnei bogaţi. Toţi suntem parte a României şi Guvernul nu îi poate reprezenta pentru că nu are reprezentare constituţională”, a afirmat Băsescu.