Petre Grigoraș: „Nu ne putem compara cu Dinamo ’90, Steaua ’86 sau Craiova din ’82-’84…”

Fostă glorie la naţională, Ioan Ovidiu Sabău a văzut multe la viaţa lui,  iar mai nou şi nişte „panduri” de locul I care l-au impresionat.
Fostă glorie la naţională, Ioan Ovidiu Sabău a văzut multe la viaţa lui, iar mai nou şi nişte „panduri” de locul I care l-au impresionat.

Tehnicianul Pandurilor, Petre Grigoraş, a ţinut să-i răspundă omologului său de pe banca Rapidului, Ioan Ovidiu Sabău, care compară echipa gorjeană cu una dintre forţele anilor 90 din România.

Eşecul suferit în faţa Pandurilor, l-au determinat pe antrenorul Rapidului, „Neluţu” Sabău, să taxeze la maxim „impotenţa” jucătorilor din Giuleşti. În schimb, Sabău s-a arătat de-a dreptul încântat de forţa de joc a trupei lui Grigoraş. Tehnicianul formaţiei din Giuleşti a şi ţinut să dea câteva exemple de jucători care l-au „fermecat” sâmbăta trecută: „Aici s-au găsit soluţii. Voiculeţ în zona centrală nu pierde nicio minge, este foarte rapid şi inteligent, Răduţ la fel. Nu ştiu câţi jucători sunt ca Voiculeţ, Răduţ sau Maxim în România, sunt jucători care impresionează. Rămâne de văzut când ies de aici şi merg la echipe unde este presiune. Ceea ce fac aici, te încântă. E o plăcere să te uiţi la Pandurii. Noi nu am contat cu Pandurii, am vrut, dar trebuie să şi poţi….”, spune Sabău. Tehnicianul Rapidului nu se fereşte să-şi ascundă interesul pentru câţiva dintre elevii lui Grigoraş, iar pe panduri îi compară cu fosta sa echipă, la care a cunoscut gloria ca jucător: „Aş dori 4-5 jucători de aici. Şi Steaua, Dinamo sau Vaslui ar dori jucători de aici. E foarte uşor să lucrezi cu asemenea jucători tineri, umili şi dornici să înveţe. Nu sunt mofturoşi sau pretenţioşi că facem prea mult fizic sau tactic. Aceşti tineri absorb totul şi ai nevoie de asemenea jucători. Îl felicit şi pe domnul Condescu, aici e o muncă de echipă. Pandurii poate juca în cupe. Meci de meci, această echipă face spectacol, joacă frumos, dinamic. Zburdă pe teren. Îmi amintesc de echipa lui Dinamo din anii 90, din care făceam şi eu parte, cu jucători tineri, plini de entuziasm şi motivaţie.”, mărturiseşte Neluţu Sabău.
Grigoraş: „Comparaţia este măgulitoare”

Ineditele laude venite din partea fostului internaţional Ioan Ovidiu Sabău par să-l flateze pe tehnicianul Pandurilor, Petre Grigoraş, însă principalul de pe banca gorjeană se arată extrem de realist. Grigoraş nu-şi face deloc iluzii şi este conştient că mai este mult până departe: „Este exagerat. Atunci erau din 20 de jucători vreo 12-13 erau jucători de naţională, iar 5-6 erau titulari la naţională. A fost o generaţie fantastică atunci, e un compliment, dar diferenţa este foarte mare. Nu ne putem compara cu acea echipă a lui Dinamo, sau Steaua 86 sau 88, sau Craiova din 82-84, diferenţa e mare. Au fost echipe extraordinar de puternice, cu jucători extraordinari de valoroşi, comparaţia este măgulitoare, dar trebuie să fim realişti şi să realizăm că nu e adevărat.”

Alături de Sabău

Eşecul Rapidului de la Tg-Jiu pare să fie un motiv în plus de presiune pentru tehnicianul Ovidiu Sabău, căruia mulţi îi văd zilele numărate la cârma formaţiei din Giuleşti. Încercând într-un fel să răspundă amabilităţilor venite din partea adversarului de sâmbătă trecută, antrenorul Pandurilor, Petre Grigoraş doreşte să fie alături de Sabău: „Nu ştiu care e strategia lor, pretenţiile. Sabău e un antrenor foarte bun, Rapidul e o echipă cu pretenţii, dar au suferit doar prima înfrângere. Aşa că nu cred că o înfrângere te poate demite. Eu dacă o să pierd următorul meci se va scrie că scaunul lui Grigoraş se clatină? Noi ne clătinăm în fiecare etapă, în 2-3 etape poţi fi în pericol. Când eşti antrenor ştii când vii nu şi când pleci.”

Ştiinţa e doar una…

Deşi, în ultima vreme se vorbeşte din ce în ce mai des despre Pandurii va fiind viitoarea succesoare a Universităţii Craiova pe scena fotbalului românesc, antrenorul Petre Grigoraş preferă să rămâna cu picioarele pe pământ şi să nu viseze cu ochii deschişi. Grig crede că Pandurii a realizat până la ora actuală doar 1-2% din cât a realizat „Ştiinţa”. Mai mult decât atât, tehnicianul spune că mai este mult până ca Pandurii să umple golul lăsat printre olteni: „Craiova va dispărea greu din inimile suporterilor olteni. Va trebui să curgă multă cerneală vizavi de Pandurii, să avem rezultate foarte bune ca să ne apropiem pe undeva de ce a reprezentat Universitatea Craiova pentru Oltenia. Acum suntem undeva între 1 şi 2 la sută din ce a realizat Craiova.”, este de părere Petre Grigoraş.

Maxim şi Voiculeţ sub „tricolor”

Se pare că la Pandurii tinde să devină deja o tradiţie convocarea la echipa naţională a unora dintre jucătorii antrenaţi de Petre Grigoraş. De această dată este vorba despre doi dintre fotbaliştii lui Grig, care vor face parte din planurile lui Piţurcă pentru primul meci al României în campania de calificare la Campionatul Mondial din 2014. Dacă pentru Alexandru Maxim nu este deloc o surpriză, acesta participând şi la ultima acţiune a primei reprezentative, surprinde în mod plăcut convocarea lui Claudiu Voiculeţ sub comanda lui Piţi. Cei doi jucători panduri s-au prezentat încă de luni sub „tricolor”, la Mogoşoaia şi s-au alăturat celorlaţi 21 de fotbalişti veniţi atât din Liga I, cât şi din campionatele din străinătate. Iată şi componenţa lotului României pentru primul test oficial din această toamnă: Bogdan Ionuţ Lobonţ (AS Roma), Costel Fane Pantilimon (Manchester City FC) şi Ciprian Anton Tătăruşanu (FC Steaua Bucureşti) – portari; Alexandru Măţel (FC Astra), Srgian Luchin (SC Dinamo 1948 SA), Nicolai Dorin Goian (Spezia Calcio), Marius Valerică Găman (FC Astra), Vlad Iulian Chiricheş (FC Steaua Bucureşti), Dragoş Grigore (SC Dinamo 1948 SA), Răzvan Raţ-Dincă (FC Shakhtar Donetsk) şi Adrian Sălăgeanu (Sporting Club Vaslui) – fundaşi; Gabriel Andrei Torje (Granada CF), Adrian Popa (FC Steaua Bucureşti), Alexandru Bourceanu (FC Steaua Bucureşti), Costin Lazăr (PAOK Salonic), Doru Mihai Pintilii (FC Steaua Bucureşti), Claudiu Voiculeţ (CS Pandurii Târgu Jiu), Alexandru Maxim (CS Pandurii Târgu Jiu) şi Cristian Tănase (FC Steaua Bucureşti) – mijlocaşi; Raul Rusescu (FC Steaua Bucureşti), Ciprian Andrei Marica (FC Schalke 04), Marius Constantin Niculae (Sporting Club Vaslui) şi Gheorghe Teodor Grozav (FC Petrolul Ploieşti) – atacanţi. În prima partidă a „calificărilor”, România întâlneşte pe data de 7 septembrie, de la ora 21:00, Estonia, la Tallinn, iar în cea de a doua confruntare oficială, prima reprezentativă va avea ca adversară pe Andorra, la Bucureşti, pe Naţional Arena, în data de 11 septembrie, de la ora 20:30. Interesant este faptul că Voiculeţ şi Maxim nu sunt singurii jucători de la Pandurii Tg-Jiu care pot participa la preliminariile Campionatului Mondial, atât ivorianul Ousman Viera, cât şi lituanianul Deivydas Matulevicius fiind convocaţi în această perioadă la primele reprezentative ale ţării lor.