Petre Grigoraș despre mandatul la Pandurii: „A fost o probă de curaj!”

Înainte de finalul sezonului, tehnicianul Pandurilor, Petre Grigoraş, a încercat să facă o scurtă analiză a mandatului său de la cârma grupării de fotbal gorjene.

Tânăra speranţă Marian Pleaşcă (stânga), este doar una dintre „găselniţele” lui Grig(dreapta) de la Pandurii...
Tânăra speranţă Marian Pleaşcă (stânga), este doar una dintre „găselniţele” lui Grig(dreapta) de la Pandurii...

După ce, cu doar două etape înainte de finalul sezonului 2010-2011, Pandurii s-au văzut scăpaţi de orice grijă legată de „matineu”, se poate spune că marele merit pentru rezultatele echipei de fotbal oltene îl are tehnicianul Petre Grigoraş. Reuşind să schimbe complet faţa Pandurilor, realizând dintr-o formaţie modestă şi săracă în spectacol într-una de temut pentru orice echipă din Liga I, antrenorul moldovean explică metamorfoza grupării gorjene. „Marele câştig este jocul în sine al echipei! Şi plăcut ochiului, dar şi util. Jocul echipei m-a încântat şi m-a mobilizat şi pe mine, iar în acest moment, Panduri nu mai poate fi considerată o echipă norocoasă şi care profită de împrejurări, ci o echipă foarte spectaculoasă şi foarte incomodă. Apoi faptul că au ieşit în evidenţă nişte jucători… E vorba de nişte jucători curaţi, care au dat dovadă de dăruire, caracter şi de ce nu, de valoare. După aceea faptul că am promovat nişte tineri fotbalişti la echipă, nişte jucători cu reale perspective. Ştiu că în trecut nu se prea pusese deloc accent pe pepiniera proprie de la Pandurii şi am încercat să schimb ceva la capitolul ăsta. Şi e bine că am reuşit, în felul acesta cei care vor veni din spate se vor gândi de fiecare dată că pot avea continuitate la echipa mare, vor avea chiar şi modele. Apoi, un alt câştig ar fi acela că am avut la dispoziţie un teren de joc foarte bun la Severin şi vom avea din toamnă şi la Tg-Jiu, unul la fel de bun. Este adevărat, am riscat puţin jucând pe teren străin, dar aşa am avut posibilitatea să ne etalăm cel mai bine calităţile. De asemenea, mai merită menţionat faptul  că am fost sprijinit în toate demersurile pe care le-am avut, am avut condiţiile şi liniştea necesară pentru a lucra.”, explică Grigoraş.

„Filosofia mea este simplă”
Antrenorul Pandurilor mărturiseşte că în ciuda numeroaselor dificultăţi pe care de care s-a lovit încă de la preluarea băncii tehnice gorjene, sarea şi piperul din bucătăria sa de la Tg-Jiu s-au limitat la fotbalul spectacol, iar în cele din urmă rezultatul a fost cel scontat. „În primul rând am curajul să preiau o echipă care nu avea decât 6 puncte şi se situa pe ultimul loc. Pentru că vreau să vă dezvălui acum faptul că după toată povestea asta, pentru mine a fost o probă de curaj! Atunci când am preluat echipa am primit extrem de multe telefoane de la diferiţi oameni de fotbal cum că mă arunc cu capul înainte şi că nu o sa am nici o şansă. În al doilea rând, mi-a fost foarte greu apoi, să lucrez practic cu două colective diferite ca să realizezi o echipă, pentru că la vremea respectivă exista grupul care venise la Internaţional şi grupul supravieţuitorilor de la Pandurii. A fost extrem de dificil să realizez într-un timp aşa de scurt o coeziune la echipă şi să formez un colectiv care în plus, să mai aducă şi rezultate, adică puncte. În condiţiile în care să nu depinzi de alte criterii decât cele sportive pentru a avea rezultate… Aşa că echipa merită cele mai multe felicitări pentru că a reuşit să se mobilizeze în momente dificile, a reuşit să adune atâtea puncte şi să ne salvăm. În plus am afişat un joc ofensiv, bazat pe spectacol. Filosofia mea ca antrenor este simplă: îmi doresc să practicăm un fotbal de calitate, mă interesează în special jocul echipei pentru că atunci când jucăm bine este imposibil ca fotbalul să nu câştige. Fotbalul adevărat are aproape tot timpul câştig de cauză, nu antijocul!”, mărturiseşte tehnicianul Petre Grigoraş.

Planuri îndrăzneţe pentru viitor
Faptul că Pandurii au reuşit în acest sezon (în special în retur), să arate o cu totul altă faţă în comparaţie cu ce se întâmpla în trecut, a atras atenţia mai multor cluburi de top din România, care au început să curteze de zor o serie de jucători din lotul gorjean. Totuşi, după ce a reuşit să facă minuni la Tg-Jiu, Petre Grigoraş îşi doreşte pentru sezonul viitor un traseu mult mai îndrăzneţ alături de Pandurii, iar planurile tehnicianului sunt strâns legate de păstrarea actualului schelet de echipă. „Mi-ar plăcea foarte mult ca la anul să lucrăm împreună din nou, alături de acelaşi colectiv de jucători şi să ne propunem şi alte obiective, ceva mai îndrăzneţe… Dar, aici trebuie să intervină şi conducerea clubului pentru că e foarte greu să ţină jucători cu salarii modeste. Câţiva dintre jucătorii de bază ai echipei au deja destule oferte. Chiar şi în această săptămână am fost sunat şi am primit personal câteva oferte pentru 3-4 jucători, oferte ce vin din străinătate. Deci, dacă cei din conducere îşi vor dori şi ei un obiectiv mai îndrăzneţ la anul, ar fi mai mult decât indicat să oprească anumiţi jucători, indispensabili spun eu, şi să umble la puşculiţă. Măcar un an să le ofere un salariu ceva mai atractiv pentru a se putea obţine astfel rezultate mai bune alături de Pandurii, iar după aceea se pot duce unde vor pentru că ofertele vor curge. Ideea e să avem continuitate la echipă, iar asta nu se poate obţine decât dacă se păstrează actualul schelet şi se va încerca să se mai aducă măcar 2-3 jucători în plus. Şi vă spun eu că apoi nu se va mai vorbi la Tg-Jiu despre retrogradare, ci de o nucă tare pentru orice echipă din Liga I!”, concluzionează Grigoraş.