Petre Grigoraș: „Căpitanul nu se votează, ci eu îl aleg!”

Mihai Pintilii a lăsat un mare gol prin plecarea sa în această vară la Steaua, în afara lipsei sale de la mijlocul terenului, Pandurii rămânând şi fără căpitanul echipei.

Adi Rusu (foto, stânga), pare a fi soluţia lui Grigoraş pentru banderola de căpitan la Pandurii.
Adi Rusu (foto, stânga), pare a fi soluţia lui Grigoraş pentru banderola de căpitan la Pandurii.

Pierderea Pandurilor din această vară este cu atât mai mare cu cât Mihai Pintilii nu era doar un jucător foarte bun și căpitanul al echipei, mijlocașul fiind și un adevărat lider pentru grupul de la Pandurii atât pe teren, în timpul meciurilor sau antrenamentelor, dar și în afara acestuia. Fără Mihai Pintilii în echipă, Grigoraș are o nouă temă înaintea începerii campionatului, aceea a stabilirii noului căpitan. În vreme ce unii antrenori merg pe mâna jucătorilor și îi lasă să voteze în vestiar care dintre ei merită să le fie căpitan, Grigoraș nu este de acord cu această variantă: “Căpitanul de echipă nu se votează la Pandurii de către jucători, ci eu îl aleg! Este doar decizia mea, că de aia sunt antrenor, să ştiu să aleg liderii”, spune tehnicianul Pandurilor.

Patru variante
Chiar dacă nu a făcut încă alegerea finală, Grigoraș are o listă cu jucătorii capabili să-și conducă din teren colegii: „Viitorul căpitan va fi unul dintre Rusu, Viera, Mingote sau Voiculeț. Aceasta este lista mea din care va trebui să aleg şi cine va fi căpitanul asta va depinde de cum vor juca, de atitudinea fiecăruia”, a declarat antrenorul gorjenilor. Din cele partu variante, se pare că doi au un pas înaintea celorlalți, Rusu și Viera fiind pe placul antrenorului grație ambiției și experienței pe care le dețin: „Este un detaliu important cine va fi căpitanul echipei, iar Adi Rusu este un exemplu pentru orice jucător prin determinarea şi caracterul său. Viera, la fel, are acum și experienţa de la naţională şi vine cu un alt moral după ce joci cu Drogba sau Yaya Toure în echipă. Cred că în Austria o să aleg viitorul căpitan de la Pandurii”, a dezvăluit Grigoraș.

Îi așteaptă pe Băcilă și Pleașcă
După problemele grave cu care s-au confruntat în sezonul trecut, Băcilă și Pleașcă sunt așteptați să revină în acest campionat de antrenorul Pandurilor. Din păcate, Marian Pleașcă a avut ghinionul unei recidive a problemei de la menisc și a fost din nou operat, astfel încât revenirea sa a fost din nou amânată: “Cu Plească am vorbit destul de mult în ultima vreme. Din câte am înţeles, se simte foarte bine, va mai merge la un control şi în pricipiu cred că va fi apt pentru cantonamentul din Austria. Bineînţeles, el va urma un program de pregătire separat de echipă, doar nu o să-l băgăm direct la programul normal. Lui i-a fost şi puţin teamă, dar dacă organismul îl ajută, e posibil să-l vedem chiar din cea de a doua parte a turului evoluând. Vreau ca şi Pleaşcă şi Băcilă, să redevină piesele de bază de la Pandurii. Vom vedea însă, cât de repede”, a mai spus Grigoraș.

Pandurii vor avea un program echilibrat
Trupa lui Petre Grigoraş a ajuns încă de luni în cantonamentul din Austria, Pandurii urmând a se pregăti în perioada 2-14 iulie la Vosendorf, în apropierea Vienei. De-alungul perioadei din Austria, echipa gorjeană are programate șase jocuri de verificare, cinci în compania unor echipe de primă ligă și unul împotriva unei echipe austriece de ligă secundă. Primul amical al Pandurilor în Austria se va disputa pe 4 iulie în compania celor de la Arsenal Kiev, locul 5 în ultimul sezon în Ucraina. Pe 5 iulie, Pandurii vor juca tot cu o echipă din Ucraina, Tavria Simferopol, grupare care a terminat pe locul 6 în campionatul câștigat de formaţia lui Mircea Lecescu. Pe 7 iulie va urma un joc mai lejer, în compania asutriecilor de la SV Horn, iar o zi mai târziu Pandurii va întâlni pe Kecskemeti TE, locul 5 în ultimul sezon al primei ligi din Ungaria. Pe 10 iulie, Pandurii va avea un meci foarte tare, contra echipei care a terminat pe locul trei în Bulgaria, Levski Sofia,  iar pe 12 iulie echipa gorjeană își va încheia seria de jocuri amicale cu o partidă în compania cehilor de la Sigma Olomouc. Cele 13 zile de cantonament ale Pandurilor de la Vosendorf (Austria), precum şi programul amicalelor pe care formaţia gorjeană le va desfăşura în această perioadă, par să fie pe deplin mulţumitoare pentru tehnicianul Petre Grigoraş: „Mi se pare un program bun, echilibrat, sunt meciuri normale, de pregătire, în care o să avem şi adversari de încălzire, dar şi adversari de calibru. Ultimele două jocuri vor fi chiar chiar foarte bune pentru că vom înfrunta echipe puternice şi sper ca acest program să se respecte. Pe de altă parte, din câte am înţeles, distanţele la locurile de disputarea a partidelor nu sunt mai mari de 30-40 de km şi asta constituie un avantaj pentru noi.”, a mărturisit tehnicianul Pandurilor. Petre Grigoraş a mai dorit să precizeze că va încerca să-şi creioneze destul de repede un grup de 14 jucători care să formeze baza echipei pe care va conta în sezonul 2012-2013 al Ligii I: „Începând cu al doilea meci, cu Simferopol, o să mă încerc să caut şi soluţiile pentru primul 11-ece pentru ca în partidele cu Levski Sofia şi Sigma Olomouc să ştiu déjà pe cine voi conta în cadrul echipei de bază. De fapt, nu mă voi opri strict doar asupra formaţiei de bază, ci a unui prim 14-ece, să intre acolo şi schimbările, dar şi jucătorii de valoare apropiată pe posturi.”, a concluzionat antrenorul Pandurilor.

Lotul „pandurilor” prezent în Austria
Portari: Pedro Mingote, David Lazar, Adrian Horvat, Daniel Popescu (junior)
Jucători de câmp: Bogdan Unguruşan, Adrian Rusu, Marian Pleaşcă, Samuel Cojoc, Ionuţ Rada, Ousmane Viera, Cristian Melinte, Iulian Mamele, Alexandru Vlad, Alexandre Cardoso, Călin Cristea, Claudiu Voiculeţ, Dan Nistor, Mihai Răduţ, Cosmin Băcilă, Alexandru Grigoraş, Deyvidas Matulevicius, John Ibeh, Valentin Lemnaru, Alexandru Maxim, Roberto Dumitru, Albert Voinea, Alin Ignea, Sabin Lupu.