Pensionarii speră să fie bani şi pentru ei

La acest moment când bugetul ţării pe 2009 nu este încă aprobat, organizaţiile de pensionari sunt optimiste că această categorie socială va avea pensii mai mari. În declaraţii de presă, inclusiv ministrul de resort a declarat că pensiile vor creşte în procentul aprobat prin lege.

 Ion Velcea spune că Guvernul va găsi bani pentru pensionari
Ion Velcea spune că Guvernul va găsi bani pentru pensionari

Potrivit lui Ion Velcea, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean al Persoanelor Vârstnice Gorj, pentru pensionari veştile ar fi dintre cele mai bune. Mai exact, la ultima întâlnire a conducerii Consiliului Naţional al Persoanelor Vârstnice de la Bucureşti s-au primit asigurări că pensiile se măresc conform legii după aprobarea bugetului.
Punctul de pensie va creşte de la 1 februarie, de la 697 de lei la 763 de lei, respectiv cu 9%. Majorarea ar însemna aplicarea legii, astfel încât punctul de pensie să reprezinte 45% din salariul mediu brut prognozat pe 2009.
Nu este o noutate pentru nimeni că noua valoare trebuie să aştepte adoptarea de către Parlament a bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2009. Astfel că atâta vreme cât se amână bugetul, măsura ar putea fi trimisă dincolo de data preconizată. Pe lângă timpul necesar aprobării bugetului de asigurări sociale, valoarea punctului de pensie pune şi o altă problemă mai gravă: cea a deficitului bugetar. Majorarea cu 9% a punctului înseamnă un efort bugetar estimat între 1,7% şi 2% din PIB, potrivit specialiştilor. Pentru anul în curs, fondul de pensii va trebui susţinut de la bugetul de stat cu circa 1,3 miliarde de euro . Alţi specialişti spun că această creştere nu este exagerată deoarece procentul de nouă la sută nu depăşeşte inflaţia şi deprecierea leului prognozate pentru 2009.
Cei peste 90 000 de pensionari gorjeni speră că se vor găsi bani pentru ca promisiunile guvernamentale să devină realitate.