Pe marginea prăpastiei

România trăiește, la acest moment, periculos, după ce s-a descoperit că deficitul bugetar riscă să o ia razna. Dacă la americani și în unele țări UE mai bogate nu sunt probleme deosebite, ”are balta pește” cum se spune, la noi e deranj mare, iar ”bombele” au fost puse cu premeditare în ultimii ani. Cei care dau vina doar pe USR se înșeală amarnic, guvernările ultimilor ani au fost catastrofale în România și ne-au aruncat la o datorie externă neverosimilă și aproape imposibil de finanțat. Așa am ajuns în situația paradoxală în care o ”guvernare stabilă” , cu o susținere parlamentară largă, să ne dea  brânci spre un deficit financiar nesustenabil, sau chiar spre FMI. România s-a adâncit în criză, în timp ce avem creștere economică și o guvernare stabilă, greu de imaginat, dar perfect posibil scenariul ca și aceste constante să ne lipsească.

Dacă privim pozițiile publice ale protagoniștilor politici, ai senzația că doar Marcel Ciolacu și, parțial, Nicolae Ciucă, se află la guvernare și au grijă de ” țărișoară”. Toți ceilalți, în frunte cu ilustrul demagog Rareș Bogdan, sunt în opoziție cu tot și se luptă pentru ” interesele” românilor. Apropo, interesele cetățenilor nu ar reprezenta siguranța vieții acestora  și familiilor pe o perioadă de timp mai lungă ci, curată minune, până trece anul electoral. Iar dacă tot sunt în capul trebii, liberalii și social-democrații vor să profite și să câștige un mic avantaj electoral, care cică n-ar fi necesar dar…se impune. Continui să repet, automulțumirea PSD-PNL că în 2024 nu avem ce vota, poate aduce AUR la guvernare. Cum acest partid devine unul frecventabil, a se vedea începutul din Israel, românii vor sancționa ”bâlbâielile” Puterii cu vârf și îndesat. Atâția câți au mai rămas în țară, românii pot sancționa Puterea pentru prestația tot mai slabă și uneori haotică din ultima perioadă.

De vreo câteva săptămâni, Coaliția încearcă să ia câteva măsuri menite să salveze țara. De fapt nici nu încearcă, lansează niște fumigene care să fie rostogolite în spațiul public, nimeni nu are curajul să taie nimic pentru că vin alegerile. Doar că într-un an  situația poate deveni atât de dramatică încât să devenim o nouă Grecie a Uniunii Europene. Faptul că acum nu se iau măsuri cu noi la nivelul UE îl datorăm doar războiului din Ucraina dar și acesta se va sfârși la un moment dat. La București nu este voință politică pentru nimic, pentru că cei care și-ar asuma acum ceva riscă să plece acasă. Și Ciolacu? Nimic, a început campania electorală prea devreme!

Unii analiști se încăpățânează să vorbească de Iohannis și ce vrea el, noi nu!