Parcări în loc de garaje

Loading

florin-carciumaruParcările sunt subiectul despre care am ales să scriu de această dată, la invitaţia celor de la Vertical, pentru că acesta e unul dintre subiectele cele mai des comentate în ultima perioadă. Pe noi, ca administraţie, ne interesează foarte mult ca lucrurile să fie ţinute sub control şi să fie cât mai multe cereri rezolvate. Am primit peste o mie de cereri de la târgujieni în doar câteva săptămâni, acesta fiind un alt semn că oamenii vor să fie siguri că au un loc de parcare atunci când ajung acasă, chiar dacă asta înseamnă să scoată ceva bani din buzunar.
Ceea ce aş vrea neapărat să subliniez este că toţi trebuie să dăm dovadă de înţelegere şi să conştientizăm că situaţia cu parcările este aceeaşi la Târgu-Jiu, ca şi în restul ţării. Avem o aglomerare de maşini, iar străzile şi cartierele au fost realizate în urmă cu ani de zile, la specificul de atunci, iar acum este greu să mai modificăm ceva. Singura soluţie este să folosim cât mai inteligent spaţiul pe care îl avem şi să impunem de acum înainte reguli stricte la noile construcţii. Vă pot asigura că toate imobilele mari ce se vor construi de acum la Târgu-Jiu vor avea obligatoriu parcare subterană astfel încât să asigure locatarilor sau angajaţilor spaţiile necesare pentru maşini.
Despre parcările pe care le realizăm cred că ştiţi deja, pentru că am vorbit foarte mult despre ele, tocmai în ideea de a informa oamenii şi de a prelua totodată sugestiile lor.
Lucrăm deja pe cartiere, am început cu zona Abator, am continuat pe Victoria şi pe măsură ce demolăm garajele, realizăm parcări. Vreau să vă spun că sunt foarte mulţumit de ce am reuşit să facem în Abator, unde am realizat suficiente locuri de parcare pentru toţi proprietarii, pe un spaţiu în care înainte erau înghesuite câteva garaje (şi acestea folosite cel mai des drept magazii şi ateliere de reparaţii). Iată deci că se poate şi se confirmă ceea ce spuneam de la început: dacă renunţăm la garaje avem mult mai mult spaţiu pentru parcări şi putem grupa astfel numeroase autoturisme.
Am strâns cererile de la cetăţeni şi noi, la primărie, dar au strâns şi asociaţiile de proprietari şi avem în prezent o evidenţă a lor. Vreau să vă asigur că la repartizare vom invita pe toată lumea din cartier, vom face lucrurile cât de transparent se poate, pentru că intenţia mea, ca primar, este să ajut târgujienii, nu să le fac şi mai multe probleme. Aşadar, vom repartiza locurile de parcare pe cartiere, în funcţie de numărul de maşini ale celor din zonă, şi, bineînţeles, ţinând cont de spaţiile existente. Ceea ce vreau eu să fie clar de la început este că oamenii îşi vor putea alege, pe cât posibil, locurile de parcare. Totul se va face la înţelegere şi cu ceilalţi proprietari, pentru că noi vrem să le dăm şansa de a alege cele mai bune variante pentru fiecare în parte. Mai complicat o să fie în cartierele unde este practic imposibil să mai suplimentăm parcările din lipsă de spaţiu. Aici nu avem decât să redirecţionăm spre cartierele învecinate toate autoturismele.
Aş vrea să mai amintesc şi cu această ocazie tuturor celor interesaţi că regulamentul exact după care vom face repartizarea este postat pe siteul Primăriei Târgu-Jiu, www.targujiu.ro. Vă invit pe toţi să îl citiţi şi sunt convins că vă veţi clarifica multe nelămuriri.