Pandurii deschid sezonul vineri pe teren propriu cu Universitatea Cluj

Gata cu aşteptarea! După două luni de pauză, liga 1 revine în forţă. Se anunţă un sezon 2012-2013 mai echlibrat ca oricând cu CFR Cluj, Steaua, Rapid, Dinamo sau Vaslui, toate îndreptăţite să spere la titlu. Rămaşi fără „motorul” Pintilii, Pandurii speră să repete performanţa de anul trecut, când au încheiat pe locul 7.

Grigoras e gata sa-i conduca pe panduri spre un nou sezon in Liga 1
Grigoras e gata sa-i conduca pe panduri spre un nou sezon in Liga 1

Trupa lui Grigoraş nu s-a schimbat radical faţă de anul trecut. Pintilii e pierderea cea mai mare pentru panduri care i-au adus în schimb pe Răduţ, Mamele sau Matulevicius.

Favoriţi cerţi cu studenţii lui Niculescu

Pandurii lui Grigoraş au încheiat perioada de amicale din Austria cu un bilanţ de 2 victorii, 2 eşecuri şi un egal. Gorjenii nu şi-au schimbat stilul ofensiv dar suferă pe defensivă după plecarea lui Pintilii în Ghencea pentru 600 de mii de euro. Mai ales că soluţiile de înlocuire, Ignea de la UTA şi Cojoc de la Oţelul, nu au confirmat. Rezultatul pregătirilor din Poiana Braşov şi Austria se va vedea vineri, atunci când pandurii deschid balul ligii 1 contra studenţilor de la Universitatea Cluj. După plecările masive de la Cluj, trupa lui Claudiu Niculescu e văzută ca o candidată la retrogradare. În atare condiţii, pandurii sunt favoriţi cerţi la casele de pariuri, acolo unde au o cotă de 1,50-1,60 la victorie. „U Cluj pare accesibilă la prima vedere dar pe teren nu se ştie. Se joacă pe o vreme călduroasă, 40 de grade. Nu mai contează valoarea echipei contează cine îşi doreşte mai mult şi cine e mai bine pregătit. E important să câştigăm şi să debutăm cu dreptul. Apoi, după victoria cu U Cluj, să obţinem un rezultat bun şi la Mediaş. Fiecare victorie să aducă o altă victorie. Începutul bun de campionat ne-ar da încredere”, spune cea mai importantă achiziţie din această vară a pandurilor Mihai Răduţ.

Noutăţi în primul 11

Grigoraş nu e adeptul marilor schimbări de la un an la altul. A reuşit să transfere 6 jucători în această vară (Mamele, Matulevicius, Răduţ, Ignea, Cojoc şi Karim Boutadjine) dar numai doi vor fi titulari siguri, Mamele şi Răduţ. În poartă, Mingote a câştigat lupta cu Lazar în timp ce Unguruşan e sigur de postul de fundaş dreapta, cel puţin până la revenirea lui Pleaşcă. Pe stânga, Vlad e şi el de neclintit după plecarea lui Cardoso în Rusia şi doar Călin Cristea îi face concurenţă fundaşului sosit de la Săgeata Năvodari. Rusu – Mamele a fost cuplul de fundaşi centrali cel mai des folosit de Grigoraş dar asta numai din cauza faptului că Viera a ajuns cu o săptămână întârziere în Austria. În cele mai importante teste, cu Levski Sofia şi Sigma Olomouc, Grigoraş i-a folosit pe Viera şi Mamele, semn că aceştia vor juca şi vineri cu U Cluj. Rămas fără Pintilii, Grigoraş trebuie să se descurce în prima etapă şi fără Voiculeţ, suspendat. În aceste condiţii tridentul de la mijloc va fi format din Răduţ, Nistor şi Maxim. În banda dreaptă a atacului, Grigoraş junior e favorit la titularizare în timp ce pe stânga, Ibeh e şef. Pentru postul de atacant central e luptă mare între Lemnaru şi Matulevicius. Primul are avantajul vitezei în timp ce lituanianul e campion la gabarit. În Austria, Lemnaru a dat 3 goluri în timp ce Matulevicius, 2.

Au nocturnă degeaba! Pandurii puşi să joace cu soarele în cap

Pandurii lui Grigoraş au reluat antrenamentele la Tg-Jiu după două stagii epuizante, la Poiana Braşov şi Austria. Nici acasă nu le e însă mai uşor. Sunt nevoiţi să alerge pe caniculă, la aproape 40 de grade Celsius! Grigoraş se vede forţat să-şi chinuie astfel elevii pentru a-i obişnui cu canicula care se anunţă la meciul de vineri cu U Cluj. Meciul pandurilor contra şepcilor roşii e primul din noul sezon, o postură care nu-i  avantajează însă deloc pe gorjeni. „Avem onoarea să deschidem balul, jucăm la soare, căldură, să ne bată soarele şi să ne bronzăm. E o oră anormală pentru nişte jucători care să alerge 90 de minute pe caniculă. Dacă aşa s-a hotărât trebuie să ne supunem că suntem subalternii Federaţiei, Ligii şi televiziunii”, spune cu amar antrenorul pandurilor. Culmea, meciul pandurilor e singurul din prima etapă care începe înainte de ora 19. Şi asta în ciuda faptul că gorjenii au de ceva vreme o nocturnă funcţionabilă. „Este inuman să joci la ora asta. Trebuie să te gândeşti şi la sănătatea omului. Şi stând, e greu să rezişti, dar să joci la ora asta. Echipele au nocturnă, mai bine jucăm pe parcursul a patru zile decât să joci la ora 18-19”, mai spune Grigoraş care, până acum şi-a antrenat elevii pe temperaturi ceva mai rezonabile, în Austria.

Radut va juca la Pandurii cu numarul 5, cel al lui Pintilii din sezonul trecut
Radut va juca la Pandurii cu numarul 5, cel al lui Pintilii din sezonul trecut

Răduţ de la Steaua la Pandurii : „E un pas înainte !”

Mihai Răduţ e cea mai tare achiziţie a pandurilor din această vară. Răduţ a fost împrumutat un sezon de la Steaua iar mijlocaşului nu-i pare rău că nu a rămas în Ghencea. La Tg-Jiu, Răduţ s-a reîntâlnit cu bunul său prieten Maxim dar şi cu foştii colegi de la Internaţional Curtea de Argeş.
Grigoraş a insistat pentru aducerea lui Răduţ, un mijlocaş de creaţie cu un potenţial enorm la doar 22 de ani. Răduţ speră să fie mai prolific la Pandurii după ce, în 2 ani în Ghencea, nu a reuşit să înscrie niciun gol.

A revenit în gaşca de Argeş

Răduţ a fost coleg la Curtea de Argeş cu Viera, Băcilă, Voiculeţ, Nistor şi alţi câţiva panduri. În urmă cu doi ani, Răduţ a fost transferat de Steaua în timp ce colegii săi au mers la „pachet” la Tg-Jiu. Răduţ n-a avut acum nevoie de o perioadă de adaptare la sosirea la Pandurii. ”E un pas înainte pentru mine după cum a jucat această echipă anul trecut. E important să joci acolo unde eşti dorit şi te simţi bine. Ştiu că am fost dorit şi în iarnă, şi eu am vrut să vin, dar nu s-a putut. Bine că am venit şi acum. Îi ştiu pe majoritatea băieţilor, am jucat cu ei la Internaţional. Anul trecut, Pandurii a fost cea mai bună echipă a campionatului, sper să fim şi acum”, spune mijlocaşul care nu a mai avut loc în Ghencea. Răduţ s-a revăzut la Tg-Jiu şi cu bunul său prieten, Maxim. Cei doi vor să formeze un cuplu de temut pentru granzi în sezonul care stă să înceapă. „Am discutat cu Maxim, Alex Vlad şi mi-au spus să vin aici că aici e bine, atmosfera e bună, echipa frumoasă. Am venit şi acum sper să ne fie bine. Nu mai am emoţii la debut.”

Îl ştiu pe Răduţ, l-am vrut din iarnă. Am mare încredere în el, va încerca să demonstreze că merită mai mult decât a primit la fosta sa echipă. Anul acesta sper să ne ajute şi pe noi dar şi pe el ca jucător.
Petre Grigoraş, antrenor Pandurii

Rezultate amicale Pandurii:
Poiana Braşov:
Pandurii – Gloria Bistriţa 0-1
Pandurii – Milsami Orhei 1-0
Austria:
Pandurii – Kryvbas Krivoi Rog 0-2
Pandurii – SV Horn 4-0,
Pandurii – Kecskemet 2-0
Pandurii – Levski Sofia 0-1
Pandurii – Sigma Olomouc 2-2

Pandurii în 4-3-3
Mingote
Unguruşan    Viera    Mamele    Vlad
Răduţ    Nistor    Maxim
Grigoraş    Lemnaru    Ibeh