Ocolul Motru repară drumuri la Godinești

Loading

Localnicii din două sate ale comunei Godinești, împreună cu primarul localității, Gheorghe Corbeanu, vor să interzică tăierile de păduri din localitate, care se fac de către firmele de exploatare angajate de Direcția Silvică Târgu Jiu. Asta în primul rând pentru faptul că oamenii au cerut retrocedarea pădurilor și nu vor să lase să se mai taie din ele înainte să fie puși în posesie și apoi pentru că firmele care fac explatarea deteriorează drumurile din comună. Deocamdată, însă, s-a rezolvat doar ca Direcția să asigure pietruirea drumurilor afectate.

Drumuri din Godinești afectate de transporturile de lemn din pădure
Drumuri din Godinești afectate de transporturile de lemn din pădure

Zeci de transporturi de lemne se fac din pădurile din Godinești, din satele Pârâul de Pripor și Pârâul de Vale, iar oamenii au ajus la capătul răbdărilor, mai ales că sfârșitul iernii a fost umed, ca și începutul primăverii, iar drumurile sunt desfundate și pline de noroi.
Deși nu foarte convinși să treacă la acțiune, oamenii amenință că vor bloca drumurile, iar primarul Corbeanu apelează mereu la Poliție, pentru ca mașinile să nu mai fie lăsate să circule: „Avem într-un sat o alunecare de teren care a afectat drumul, iar fiecare mașină cu lemne care trece îl pune în pericol. Am pus restricție de tonaj, dar mașinile firmelor de explatare continuă să meargă pe el. Poliția a dat ceva amenzi, dar la câți bani câștigă cei care exploatează își permit asemenea cheltuieli. În alt sat, făcuseră rampă de încărcare a lemnului în curtea școlii, dar le-am interzis și au renunțat, ănsă drumul continuă să-l distrugă. Ca să nu mai spun că trec cu mașinile peste locruile oamenilor, taie păduri pe care oamenii le-au cerut, dar nu au fost, încă, puși în posesie. Am vorbit cu Direcția Silvică, dar numai cu ordonanță președințială am putea să-i oprim, iar oamenii sunt vârstnici, nu vor să se ducă la instanță, să se judece.”

Primarul de Godinești, Gheorghe Corbeanu, hotărât să determine pe cei care au stricat drumurile, să le repare
Primarul de Godinești, Gheorghe Corbeanu, hotărât să determine pe cei care au stricat drumurile, să le repare

Remedii

În legătură cu tăierile de pădure, directorul Direcție Silvice, Ovidiu Cîrstoc, spune că instituția pe care o conduce nu face altceva decât să exploateze masa lemnoasă, conform legii: „Atâta timp cât pădurile sunt în proprietatea statului și în administrarea Direcției Silvice, noi trebuie să respectăm amenajamentul silvic și să facem tăierile de arbori care se impun. Am scos la licitație parchetele, masă lemnoasă pe picior,  iar firmele care au câștigat trebuie să-și exploateze singure masa lemnoasă. În legătură cu drumurile, nouă ne revine obligația să le asigurăm, deci vom asigura pietruirea drumurilor sătești afectate de agenții economici. Șeful de ocol este cel care are sarcina să rezolve problema. ”

Șeful de ocol promite

Dorel Olaru, șeful de ocol al Ocolului Silvic Motru, pe raza căruia se află pădurile din comuna Godinești, spune că a început, deja, reparațiile și promite că, până la Paște, cu sprijinul agenților economici care exploatează în zonă, va băga piatră pe toate drumurile afectate: „Noi am băgat, deja, două mașini de piatră, agentul economic patru, la Pârâul de Pripor, dar a fost pământul moale din cauza ploilor și a intrat piatra în pământ. Imediart ce se zvântă bine pământul vom continua acțiune. Dacă vremea va fi bună, ca să nu mai fie pământul moale, până la Paște terminăm pietruirea.”