În luna martie a acestui an, de fapt în câteva zile, aniversăm trei sferturi de veac de la începerea mineritului industrial la Rovinari. La 15 martie 1950 apărea Decizia nr. 109 a Comitetului Provizoriu al Județului Gorj prin care se înființa Întreprinderea chibzuită pentru exploatarea lignitului brun din cuprinsul județului Gorj ”Lignitul”. Au urmat ani din ce în ce mai importanți, Gorjul oferind țării energia electrică atât de necesară funcționării economiei naționale. Energia lignitului, chiar dacă este un cărbune inferior, a fost suficientă pentru un sistem energetic national independent în anii comunismului și total insuficientă, după închiderea oficială a unor capacități, în prezent. Cert este că țara, implicit zona Olteniei, s-a dezvoltat într-un mod total diferit epocilor anterioare.
Mineritul din Gorj a suferit amputări serioase în ultimii ani după ce timp de circa șapte decenii a fost cea mai importantă capacitate energetică a țării.Vorbim deja la trecut deoarece în ultima perioadă mai mult se stă decât se lucrează în perimetrele minere, lignitul fiind socotit o resursă energetică mare poluatoare pentru mediu și foarte costisitoare ca și costuri de exploatare. Doar că lucrurile stau diferit cel puțin la nivel de costuri, Complexul Energetic Oltenia produce MW-tul mult sub prețul de import dar se pare că nu interesează pe nimeni, mai ales pe guvernanții actuali.
Capacitatea industrială a României, atât cât mai este în prezent, are mult de suferit deoarece se importă cantități foarte mari de energie electrică. Autoritățile române au închis mine și grupuri energetice fără a pune ceva în loc deși chiar înțelegerile cu Bruxellexul spuneau altceva. România a intrat într-o capcană privind grupurile energetice pe gaze, cel puțin la fel de poluante și având costuri mai mari deoarece nu avem suficientă producție internă iar importurile sunt costisitoare.
Din păcate, formula de aniversare ratată nu este o figură de stil, deoarece în alte țări mai dezvoltate-Germania, Polonia, Cehia-cărbunele are încă o pondere importantă. Ce să mai vorbim de alte economii dezvoltate ale lumii cum ar fi China, Africa de Sud și Brazilia unde cărbunele e la mare cinste. Practic în România aniversarea mineritului e mai degrabă o comemorare din neghiobia politicienilor români. Cum mare lucru nu putem face, să ne dorim totuși că măcar 80 de ani să ne prindă în funcțiune!