Numărătoare inversă pentru înscrierea la ”Moștenirea Magherilor”

Proiectul educativ regional ”Moștenirea Magherilor” se află la ediția a X-a și capătă, din acest an, haine noi, deoarece a fost integrat în manifestările dedicate evenimentului „Târgu Jiu – Capitala Tineretului din România 2023”. Manifestarea este organizată de Societatea de Științe Istorice din România, filiala Gorj și Inspectoratul Școlar Județean Gorj, în colaborare cu Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” Ceauru – Bălești, Colegiul Tehnic ”General Gheorghe Magheru”, Asociația ȘCOALA GORJEANĂ, Fundația Cultural-Științifică ”General Gheorghe Magheru”, Serviciul Județean Gorj al Arhivelor Naționale și Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu” Gorj.

Proiectul educativ regional ”Moștenirea Magherilor” este cuprins în CAERI 2023 la poziția 827. În zilele de 19-20 mai 2023, se vor desfășura la Târgu Jiu mai multe activități sub semnul muzei Clio: Simpozion pentru elevi V-XII; Conferință științifică a studenților și profesorilor de istorie; Concurs de istorie pentru elevi V-VIII și IX-XII.

Toate activități au drept scop promovarea ideilor de competiţie şi performanţă în studiul istoriei, stimulând interesul tinerilor cu aptitudini, înclinaţii şi interese deosebite pentru trecutul istoric.

Reguli pentru simpozion și conferință

La simpozionul destinat elevilor de clasele V-VIII și IX-XII, referatul va avea 3-5 pagini cu aparat critic, bibliografie şi anexe și va cuprinde obligatoriu numele profesorului coordonator. Lucrarea este individuală. O școală nu poate participa cu mai mult de 10 elevi la secțiunea Simpozion. Lucrările sunt trimise în perioada 1 APRILIE-17 MAI 2023 la adresa: ssirgj2022@gmail.com. Relații pot fi obținute la telefon 0748828211. Gazda simpozionului este Colegiul Tehnic ”General Gheorghe Magheru” Târgu Jiu.

Pentru conferința adresată studenților și cadrelor didactice, comunicările vor fi trimise în perioada 1 aprilie-12 mai 2023 la adresa: ssirgj2022@gmail.com. Relații se pot obține la telefon 0748828211. Gazda conferinței va fi Universitatea ”Constantin Brâncuși” Tg-Jiu.

Regulamentul concursului

Concursul este organizat, ca și întregul eveniment, de Societatea de Științe Istorice din România, filiala Gorj și Inspectoratul Școlar Județean Gorj, în colaborare cu Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” Ceauru – Bălești, Colegiul Tehnic ”General Gheorghe Magheru”, Universitatea ”Constantin Brâncuși”, Primăria Municipiului Târgu-Jiu, Asociația ȘCOALA GORJEANĂ, Fundația Cultural-Științifică ”General Gheorghe Magheru”, Serviciul Județean Gorj al Arhivelor Naționale și Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu” Gorj.

La concurs, fiecare școală participă cu un echipaj constituit din 3 elevi ai aceluiaşi an de studiu, sau din ani de studiu diferiți. Concursul este pe două secțiuni V-VIII și IX-XII și cuprinde 2 probe: 1. Întocmirea unei lucrări din tematica propusă, de maximum 10 pagini, cu aparat critic, bibliografie şi anexe, prezentată de fiecare echipaj înscris în concurs (prezentare în Power Point ). 2. Test 20 de întrebări grilă (itemi obiectivi şi semiobiectivi) formulate din bibliografia recomandată. Nerespectarea acestor cerinţe duce la descalificare.

Concursul se desfăşoară la Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu” Gorj, în zilele de 19 și 20 mai 2023. În prealabil, școlile care doresc să participe la concurs se vor înscrie la adresa de e-mail ssirgj2022@gmail.com, completând Fișa de înscriere și Parteneriatul.

Se acordă

– 3 premii şi 3 menţiuni la Simpozion și Conferință – diplome

– 3 premii și 3 mențiuni la Concurs – diplome și cărți

Listele nominale cu elevii din componenţa echipajelor desemnate de fiecare școală şi numele profesorilor coordonatori vor fi transmise SSIR GORJ, la adresa de e-mail ssirgj2022@gmail.com.

• TEMATICĂ: ”Personalități ale generației pașoptiste și contribuția lor la crearea României Moderne”