Noi speranţe la Pandurii: Victorie după 133 de zile!

12 etape, adică 133 de zile! Atât a durat „seceta” de victorii pentru Pandurii, care a luat sfârşit sâmbătă, odată cu succesul grupării de fotbal gorjene consemnat în etapa a XXIX-a în faţa formaţiei FC Braşov.

„Seceta” de victorii ale Pandurilor se datoarează în mare parte ineficacităţii atacanţilor, iar slovenul Jaka Stromajer (la minge) se numără printre aceşti „performeri” cu doar un gol marcat în acest sezon.

Pandurii „respiră” din nou, după mult timp, iar speranţele de a „trăi” în continuare în Liga I se prelungesc pentru încă 5 etape. Cam aşa am putea starea de spirit şi „de facto” de la Pandurii, după victoria din etapa a XXIX-a obţinută pe teren propriu în faţa trupei lui Viorel Moldovan, FC Braşov. Chiar dacă jocul de sâmbătă al formaţiei lui Sorin Cârţu a fost încă o dată, unul destul de „sărac”, de această dată Pandurii au reuşit să înlăture „sarăcia” prin cele trei puncte trecute în cont (ceea ce nu se mai întâmplase de nu mai puţin de 133 de zile!). La capătul unei partide ce a stat sub semnul „presiunii extreme” pentru gazdele de pe „Municipal”, Pandurii au reuşit să „puncteze” decisiv graţie unei lovituri de pedeapsă excelent transformată de Cătălin Hidişan, până de curând, unul dintre „pedepsiţii” echipei. Deşi după ultimul fluier al „centralului” Paul Unimatan, contradicţiile din jurul partidei, dar mai ales al rezultatului, nu au întârziat să apară, pe faţa gorjenilor se putea citi o mare uşurare, ca şi speranţa unui nou început. „Un nou început” ce ar putea însemna maxim încă 3 victorii pentru a avea o vară liniştită…

„A tuşit băiatul ăla în careu”
Rezultatul consemnat sâmbătă pe „Municipalul” târgujian a avut, aşa cum era de aşteptat, atât mulţumiţi, cât şi nemulţumiţi sau mai exact, extrem de mulţumiţi şi foarte nemulţumiţi. Dincolo de tensiunea din timpul partidei (evidenţiată şi prin „contrele” verbale fără „prejudecăţi” dintre Sorinaccio şi Moldo), ambele tabere au încercat la finalul confruntării să aducă în faţă „realităţile” din punctul lor de vedere. Dacă Sorin Cârţu a părut extrem de satisfăcut de succesul „la limită” al Pandurilor (deşi, după atâta timp parcă nici nu mai ştia să se bucure de o victorie „de 3 puncte”), omologul său de pe banca lui FC Braşov, Viorel Moldovan, s-a limitat în a trimite „săgeţi otrăvite” către echipa gazdă. Fostul internaţional a ţinut să atace fără menajamante prestaţia „centralului” Unimatan, pe care l-a acuzat de viciere de rezultat. Moldovan nu l-a uitat nici pe Sorinaccio, mai precis incidentul de la marginea terenului în care a fost implicat alături de tehnicianul Pandurilor: „M-am enervat şi eu pentru că înainte de joc l-am respectat enorm de mult şi pe marginea terenului, eu înţeleg că e nervos, că e sub presiune, dar m-a jignit şi mi-a adresat nişte cuvinte care au făcut să-mi sară şi mie ţandăra după aceea. Am bătut drumul degeaba şi am făcut cheltuieli clubului într-o situaţie dificilă. Sunt dezamăgit de acest arbitru. De fapt nici nu are nume de arbitru! Îi mulţumim pentru penalty-ul acordat. Şi-a bătut joc de munca băieţilor, de munca noastră! Ştiam că Pandurii sunt într-o situaţie dificilă, dar cred că aveau alte mijloace să câştige. Ne-am creat situaţii, am jucat, am controlat jocul de la cap la coadă. N-am ce să le reproşez băieţilor. Pandurii au ajuns o singură dată la noi la poartă. N-au avut nicio ocazie. Nici o ocazie nu şi-au creat! O dată a tuşit băiatul ăla în careu şi arbitrul a dat penalty. Au fost decizii de arbitraj aiurea, aberante. Rezultatul a fost total injust.”

„E bine că a venit şi şansa de partea noastră…”
Chiar dacă evoluţia echipei nu l-a mulţumit prea mult, antrenorul Pandurilor, Sorin Cârţu, a apreciat totuşi, faptul că elevii săi au obţinut cele 3 puncte în faţa unui adversar care „poate merita un rezultat mai bun”. După ce recunoaşte că „pandurii” au câştigat „cu şansă”, Sorinaccio speră ca istoria să se repete şi în partidele următoare, acolo unde gruparea de fotbal gorjeană mai are nevoie de încă 9 puncte pentru a se salva de la retrogradare. „Am suferit mult. Am început foarte prost, cu nişte jucători marcaţi de miza partidei, de evenimentul care avea loc. Bine că am dat golul acela! A venit pe fondul unui joc slab, modest. E bine că am sperat până la sfârşit, am crezut în victoria asta şi am exploatat la maxim acea fază pe fondul unui dezechilibru al apărării lor. Trebuie să fim realişti, am câştigat cu şansă, dar e bine că a venit şi şansa pe partea noastră pentru că noi am primit de multe ori goluri pe fondul unui joc echilibrat. Am întâlnit o echipă care a jucat bine. Trei sferturi din meci au jucat mai bine ca noi. Poate meritau un rezultat mai bun, dar nu întotdeauna când joci bine şi câştigi. Şi noi am jucat altădată mai bine şi am luat un punct. Şi cu Dinamo şi cu Steaua, iar la Mediaş n-am luat nimic… Acum n-am jucat prea bine, dar am luat trei puncte şi aşa aş vrea să meargă până la sfârşit, să luăm punctele… Ne trebuie neaparat 12 puncte. Sigur, există întotdeauna o legătură între ce joci şi ce obţii.”, declară Cârţu. Tehnicianul Pandurilor a ţinut să explice şi unde s-a făcut diferenţa în partida de sâmbătă: „Am fost în rolul antrenorului inspirat. Am fost inspirat în schimbările pe care le-am făcut. Şi cu Hidişan şi cu Lazic şi cu Kamara, care a obţinut penalty-ul. Toate trei au venit perfect. S-a creat mai multă presiune asupra adversarului şi implicit au apărut şi ocaziile. Până la urmă au cedat, au făcut acel penalty, pe care nu mă mai interesează ce spun alţii despre el. Intrarea lui Hidişan, ce a lui Lazic, au dat mai multă viteză jocului. Este exact ceea ce trebuie să facă un jucător care vine de pe banca de rezerve.”, a concluzionat Sorin Cârţu.

Când jucam bine luam ori un punct, ori nimic. Azi am jucat mai slab şi am câştigat! Încă 9 puncte şi suntem salvaţi.
Sorin Cîrţu, antrenor Pandurii

„Am controlat partida, dar când a tuşit unul în careu s-a dat penalty. Pandurii puteau să câştige pe teren, nu cu alte mijloace.”
Viorel Moldovan, antrenor FC Braşov