Modificările ANRE, discriminatorii

Loading

Piața de energie, un loc riscant dacă nu joacă toată lumea corect
Piața de energie, un loc riscant dacă nu joacă toată lumea corect

Comunicat CEO: „În urma modificărilor apărute la finalul lunii decembrie 2014, în legislația secundară emisă de ANRE cu privire la tarifele de distribuție, semnalăm urmatoarele aspecte:
În data de 15.12.2014, ANRE a emis pentru fiecare operator de distribuție ordine prin care a modificat tarifele de distribuție înaltă/medie/joasă tensiune. Deși tarifele totale au fost menținute relativ la aceeași valoare (cu o foarte mică majorare), tarifele pentru joasă tensiune au fost scăzute, iar cele pentru medie și înaltă tensiune au fost mărite.
Majorarea tarifelor pentru medie și înaltă tensiune afectează marii consumatori industriali, printre care și CE Oltenia. Avantajate de această măsură sunt companiile de distribuție private, practic banii trecand de la companiile de stat la cele private.
Transelectrica a modificat în mod abuziv declarațiile de disponibilitate ale unor grupuri energetice care aparțin CE  Oltenia.
Singura explicație a acestui comportament abuziv este faptul că Transelectrica nu deține în mod real rezerva de sistem, refuzând să o achiziționeze. În acest fel, ar trebui să limiteze accesul energiei eoliene care produce mari dezechilibre și care este echilibrată de producătorii clasici, fără ca aceștia să fie plătiți.
Începând de la cuplarea piețelor (din 19.11.2014), producătorii din Romania sunt net dezavantajați față de cei din Ungaria, Cehia și Slovacia.
4. Prin tergiversarea aplicării Ordinului 78/2014, în acest moment, PCCB și PCCB-NC, practic, nu mai există. Aceste piețe sunt blocate până când se vor reface toate convențiile de participare dintre OPCOM și toți jucătorii din piață.
Prin urmare, ținem să subliniem faptul că modificările legislației secundare emise de ANRE avantajează unii dintre participanții la piața de energie, în detrimentul celorlalți.”