Metodologiile de aplicare gata la începutul verii

Începând din luna mai vom avea si metodologiile in dezbatere publică asa cum a fost la Motru in luna martie
Începând din luna mai vom avea si metodologiile in dezbatere publică asa cum a fost la Motru in luna martie

La sfârşitul săptămânii trecute a ajuns la final dezbaterea ”Tu faci legea de nota 10(zece)” iniţiată şi în Gorj de MECTS şi Inspectoratul Şcolar. Mii de părinţi, elevi şi cadre didactice au participat la dezbateri. Aceste dezbateri au ridicat o problemă majoră, metodologiile de aplicare care nu sunt gata şi acestea  se vor afla în dezbatere publică în această vară. Metodologiile de aplicare a legii educaţiei naţionale vor fi făcute publice cel mai probabil în luna mai după cum anunţă oficiali ai MECTS.
Practic Campania ”Tu faci legea de nota 10(zece)” va trebui să continue şi după apariţia celor 90 de metodologii de aplicare pentru ca lucrătorii şi beneficiarii sistemului să înţeleagă cum se face schimbarea. Liliana Preoteasa, director general în MECTS, a declarat recent: „Apreciez că etapa următoare este mult mai importantă decât ceea ce s-a făcut până acum (…). S-au făcut nişte paşi, însă paşii care urmează sunt foarte importanţi. Şi dacă am vorbi de lege şi de legislaţia secundară, cred că cel mai important pas este modul în care vom pune în practică această lege şi această legislaţie secundară. (…) Dacă ar fi să dăm o notă acestei legi, va trebui să o dăm după ce o vom pune în practică.
Acelaşi oficial al MECTS exprima şi o altă părere foarte interesantă: „Ca orice lege, ea exprimă un punct de vedere al celui care l-a propus şi are un anume grad de generalitate. Ea nu va deveni operativă decât prin intermediul metodologiilor, adică prin intermediul legislaţiei secundare. Este un proces extrem de anevoios. (…) Vom avea aproape 90 de metodologii care vor trebui puse pe site la un moment dat, probabil în luna mai”.
Pentru cei care ştiu mai puţin, campania “Tu faci legea de nota 10 (zece)”, a fost lansată de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului în scopul aplicării cât mai eficiente a prevederilor Legii Educaţiei Naţionale. Campania a vizat diseminarea şi discutarea metodologiilor elaborate de MECTS, împreună cu cadrele didactice din ţară în vederea aplicării prevederilor Legii Educaţiei Naţionale. Prin campania “Tu faci legea de nota 10 (zece)” MECTS  a dorit  ca informaţia să ajungă corect la un număr cât mai mare de membri ai comunităţii şcolare, adresându-se profesorilor, părinţilor, elevilor, mediului privat şi tuturor celor implicaţi în viaţa şcolii. Ca suport pentru derularea campaniei, MECTS a elaborat o broşură intitulată „Tu faci legea de nota 10 (zece)” care a fost distribuită către toţi membrii comunităţii şcolare.