Primăria și Consiliul Local Bălești au demarat de la jumătatea lunii iulie 2016 un amplu program de pregătiri pentru noul an școlar care vizează lucrări de reparații, igienizări, vopsiri și amenajări interioare la majoritatea școlilor din comună. Tot acum se amenajează în preajma școlilor locuri de joacă pentru copiii din comună dotate la nivelul cerințelor. Primarul Mădălin Ungureanu vorbește despre o deschidere și mai mare a școlilor către comunitate prin implicarea acestora în acțiunile sociale derulate de administrația publică locală.
Peste circa o lună și jumătate demarează un nou an școlar. Mai mult ca altădată, administrația locală din Bălești a pus la punct un plan pentru ca la început de septembrie toate școlile din comună să fie gata să-i primească în cele mai nune condiții pe cei peste 600 de elevi și preșcolari înscriși la Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș”. Acest lucru a devenit posibil printr-o gospodărire mai bună a fondurilor locale și prestarea unor lucrări de către firma la care unic acționar este Consiliul Local.
Atenție mare pentru școli
Potrivit lui Mădălin Ungureanu, primarul comunei Bălești, ”Primăria și Consiliul Local acordă o atenție sporită la condițiile materiale în care se desfășoară actul de învățământ din comună. Am găsit și lucruri bune dar și situații nefericite în care unele școli, cum ar fi Ceauru și Tălpășești, nu au mai fost zugrăvite de foarte mult timp. Cea mai dificilă situație o avem la Grădinița Ceauru unde localul este impropriu folosirii de către preșcolari iar în 2017 vom investi în reabilitarea lui. Investim deja , de asemenea, într-o grădiniță nouă la Bălești și un after-school.”
Cornel Șomîcu, directorul Școlii Gimnaziale ”Antonie Mogoș” Ceauru-Bălești, ne-a declarat: ”La acest moment derulăm lucrări de igienizare și de pregătire în toate spațiile școlare pe care le avem la dispoziție. Am convenit cu domnul primar Mădălin Ungureanu și domnul viceprimar Constantin Mălăescu un program ce include lucrări de amploare la Ceauru și Tălpășești, acolo unde sunt acum urgențe, dar și reabilitarea în următorul an a localului de la Grădinița Ceauru. În acest sens, preșcolarii din Ceauru vor folosi localul școlii până la finalizarea lucrărilor. Ne bucurăm să vedem că beneficiem de sprijin din partea administrației locale pentru autorizarea ISU a localurilor de școli dar și în asigurarea tuturor celor necesare funcționării în bune condiții a școlilor din comună.”
Implicare și responsabilitate
Nu doar că primarul comunei Bălești anunță lucrări de reparații și igienizări, necesare la începutul fiecărui an școlar, dar la nivelul comunei se anunță și lucrări de investiții în domeniul școlar. ”În perioada următoare-declară primarul Mădălin Ugureanu-vom finaliza lucrările la un afther-school și o grădiniță nouă la Bălești, lucrare prevăzută pe fonduri europene, dar vom reabilita și Grădinița Ceauru cu fonduri locale sau prin derularea unui alt program european. Copiii și tinerii din comuna noastră sunt o prioritate și arătăm asta prin fapte, nu prin vorbe. Pentru ca acest lucru să devină realitate, vom reamenaja bazele sportive și vom deschide locuri de joacă în apropierea sau în curtea școlilor pentru toți copiii din comună, investiții deja demarate.”
Tot acum am putut afla că Primăria și Consiliul Local au găsit o utilitate și pentru clădirile unităților școlare închise în ultimii ani. Astfel, în satul Găvănești, clădirea fostei școli va fi folosită de Primărie pentru derularea unor activități sociale pentru locuitorii satului respectiv. Același program de prestații sociale și medicale derulate de mediatorii din comună vor fi extinse și în alte sate cum ar fi Stolojani, Rasova, Tămășești și Voinigești. Mai mult, în perioada următoare se intenționează ca toate școlile să beneficieze de supraveghere video nu doar de cea asigurată de Poliția Locală.