Legile Educației revin în transparență decizională

Şcolile vor trebui să găsească fonduri în altă parte decât la părinţi

Proiectele legilor educaţiei vor fi făcute publice în această lună, după vacanţa de iarnă, urmând să intre în dezbaterea Parlamentului în prima sesiune parlamentară, a anunţat ministrul Educaţiei, Ligia Deca. Urmează din nou o perioadă de consultare publică iar rezultatul final va ajunge în dezbaterea Parlamentului.

„Legile Educaţiei, aşa cum am mai afirmat, vor fi făcute publice după finalizarea procesului de consultare publică şi integrare a feedback-ului venit, la începutul anului viitor după perioada de vacanţă şi cred că cel mai potrivit ar fi să avem o conferinţă de presă dedicată la lansarea lor în care se explică toate reformele”, a afirmat Deca, la finalul anului trecut.

Întrebată ce le transmite părinţilor în legătură cu intrarea în vigoare a acestui pachet de legi, Ligia Deca a spus că nu vor exista schimbări bruşte în sistem. „Am afirmat încă de când am preluat mandatul că una din priorităţile pe care mi-o asum este predictibilitatea în sistem. Aş dori să le transmit părinţilor că nu vor exista schimbări bruşte şi că orice modificare relevantă pentru parcursul educaţional al copiilor va fi anunţată din timp, fără a crea dezechilibre în sistem. (…) Asta înseamnă că vom avea în vedere o perioadă de tranziţie suficientă în aşa fel încât toţi cei care sunt vizaţi de reformele educaţionale să aibă timpul necesar pentru adaptare şi să aibă toate informaţiile necesare. Legile care vor fi promovate de către Guvern vor viza tocmai bunăstarea elevilor şi creşterea calităţii şi echităţii în sistem. Deci, cred că ele ar trebui să fie aşteptate cu bucurie”, a mai spus Ligia Deca.

Legat de posibilitatea creşterii salariilor cadrelor didactice debutante, Ligia Deca a precizat că, odată cu adoptarea noii legi, vor fi alocate şi resursele bugetare necesare.

„Această solicitare a fost lansată şi în cadrul întâlnirii cu prim ministrul României. Domnul prim ministru a afirmat că sprijină creşterea salariilor cu precădere pentru debutanţii în învăţământ. De asemenea, am asumat că, odată cu adoptarea noii legi, vor fi alocate şi resursele bugetare necesare, inclusiv pentru salarizarea debutanţilor. În întâlnirea cu domnul prim ministru a fost asumată şi înfiinţarea unui grup de lucru care să se aplece asupra grilei de salarizare pentru sectorul învăţământ, care să vizeze şi creşterea salariilor debutanţilor şi refacerea grilei care vizează tot sectorul. (…) Aplicarea creşterilor salariale este în funcţie de adoptarea legilor educaţiei”, a spus Deca