Faci sport, mănânci sănătos: eşti tânăr!

mancare-sanatoasaÎn prezent, în judetul Gorj, ca în întreaga ţară, incidenţa bolilor datorate unui stil de viaţă inadecvat creşte în mod alarmant, în paralel cu scăderea vârstei la care apar afecţiuni considerate până nu demult specfice adulţilor sau vârstnicilor.
Obezitatea în rândul copiilor şi adolescenţilor tinde să devină principala problemă de sănătate a sec. XXI şi a început să fie tratată mai serios.
Alimentaţia este un proces voluntar şi conştient şi, de aceea, educabil, iar aderarea la obiceiurile alimentare mai sănătoase reclamă o convingere profundă. Alimentaţia este, fără îndoială, obiceiul care influenţează cel mai mult sănătatea oamenilor. Pe lângă o alimentaţie adecvată, mişcarea şi un regim de viaţă corect au un rol de bază  în menţinerea sănătăţii.
Între programul şcolar aglomerat, presiunea grupului, mentalitatea familiei (să fie liniştiţi, să mănance bine şi mult), publicitatea agresivă a multor produse şi obiceiuri dăunătoare, cum să reuşească tinerii să traiască sănătos?
Adresându-se acestei probleme, în perioada 4 octombrie – 15 noiembrie 2010, Direcţia Judeţeană pentru Tineret Gorj şi Asociaţia EUROPROTECTOR implementează proiectul “FACI SPORT, MĂNÂNCI SĂNĂTOS: EŞTI TÂNĂR!”, având ca scop susţinerea tinerilor din Gorj pentru adoptarea unui comportament sănătos privind alimentaţia şi  exerciţiile fizice.
Proiectul desfăşoară activitati educative nonformale, atractive pentru tineri, ajutându-i să găsească soluţii realiste pentru a trăi mai sănătos.
Pe data de 2 noiembrie s-a desfăşurat, la Colegiul Comercial Virgil Madgearu, un atelier de pregatire a tinerilor ca promotori ai stilului de viaţă sănătos. Au fost implicaţi elevi ai şcolii gazdă, de la Liceul Spiru Haret şi Liceul de Artă. Cei 25 de tineri au participat la dezbateri tematice -identificând factorii de risc personali/ familiali/ sociali,  care constituie bariere în calea respectării unui stil de viaţă sănătos- şi au pus în practică principiile alimentaţiei corecte, pregătind împreună un prânz sănătos.
În perioada următoare, cu sprijinul echipei de proiect, ei vor disemina cunoştinţele dobândite, în rândul colegilor lor.