Expoziție la Colegiul Tehnic ”General Gheorghe Magheru” Târgu-Jiu despre drama războiului

Începând cu data de 21 septembrie 2023, Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru” din Târgu Jiu găzduiește expoziția cu titlul „Mami, nu vreau război” 1939-45 Polonia / 2022 Ucraina. Expoziția este organizată cu ajutorul Institutului Polonez din București și al Institutului de Cercetare și Inovare din cadrul Universității ” Constantin Brâncuși ”din Târgu Jiu.

Expoziția prezintă desene istorice ale unor copii polonezi din anul 1946, care înregistrează experiența lor din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și al ocupației germane din anii 1939-1945, dar și desene contemporane ale unor copii ucraineni, despre războiul care are loc, în prezent, în Ucraina și care se regăsesc pe portalul ”Mami, văd război / Mom I see war.”

Asemănarea dintre desenele istorice și cele din zilele noastre este foarte mare, după cum au remarcat elevii și profesorii liceului târgujian. Copiii desenează tancuri, avioane din care sunt aruncate bombe, incendii și explozii. Desenează răniți și morți, case aflate în ruină, morminte. Se desenează pe ei înșiși și familiile lor, desenează evacuarea și evadarea. De asemenea, ei desenează speranța și visurile lor pentru viitor. Multitudinea de emoții transpuse în desene: de la frică și disperare la speranța și credința în victorie, confirmă un lucru – copiii nu ar trebui să sufere din cauza războiului, ei merită să fie fericiți și iubiți.

Proiectul „Mom I see war” a fost lansat pentru a arăta războiul prin ochii copiilor din Ucraina și pentru a atrage atenția comunității mondiale asupra invaziei Rusiei. Potrivit organizatorilor, sunt de-a dreptul șocante și emoționante desenele unor copii polonezi din anul 1946, despre război, care ilustrează experiența lor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și al ocupației germane din anii 1939 – 1945 (desene păstrate în Arhivele Documentelor Moderne din Varșovia) și desenele contemporane ale unor copii ucraineni despre războiul care se desfășoară în prezent în Ucraina (desene care se regăsesc pe portalul „Mami, văd război”).