Elevii de la Motru, din nou la Parlamentul European de la Strasbourg

Loading

Echipa Colegiului National „George Coșbuc” FIREFLIES, coordonată de profesorii Negrea Nicolae și Negrea Constantina, s-a clasat pe locul II la Concursul Național „Euroscola”, ediția a V-a, cu proiectul de voluntariat intitulat „Punți între generații”.

24 de elevi din Motru se vor afla la Strasbourg în mai 2013
24 de elevi din Motru se vor afla la Strasbourg în mai 2013

Proiectul s-a derulat in colaborare cu Primăria Municipiului Motru, Sindicatul Pensionarilor din Municipiul Motru, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, Casa de Cultură, Catedrala Ortodoxă şi Azilul de Bătrâni din localitatea Siseşti (Mehedinţi).
Excursiile tematice, comunicarea cu persoanele vârstnice aflate în impas afectiv sau material, dezvoltarea creativităţii, campaniile de informare, sondajele de opinie, documentarele realizate la casele bătrânilor cu situaţii dificile sunt doar câteva din activităţile echipei de voluntari de la Colegiul Naţional „George Coşbuc”.
Cel mai important aspect al proiectului a fost apropierea de persoanele vârstnice, aflate în ipostaze diferite: fie abandonate şi instituţionalizate, fie lipsite de comunicare si familie, fie dornice de a-si împărtăşi experienţa de viaţă tristă sau fericită. Chiar daca tinerilor voluntari le-a fost extrem de greu să intre în lumea lor, au reușit prin tinereţe, zâmbet şi altruism să aducă speranţa şi „rostul vârstei” celor ,,senini sau albiţi de greutăţi” i-au rugat să revină să povestească împreună.
Din rugăminţile unor bătrâni:
„Doresc să mai revăd înainte de moarte oraşul (Motru) care mi-a fost atât de drag şi cantina unde am lucrat o viaţă”, ne-a spus o bătrână de la azilul din Siseşti (doamna Pricop).
„Veniți să locuiţi aici, care cum vreţi, să reparați poarta asta, să citiţi cărţile şi cursurile doamnei profesoare de pedagogie Joiţa de la Craiova şi să săpaţi via asta”, ne-a spus doamna educatoare Elvira.
„Veselia voastră ne-a prelungit viaţa cu câţiva ani”, ne-a zis doamna Ioana.
Domnul Ilie si domnul Botezatu ne-au spus sa revenim câștigători de la Strasbourg si să povestim de ei şi de războiul la care au fost martori vii.
Cei 24 de elevi care au realizat aceste activități vor participa pe 24 mai 2013 la Zilele Euroscola de la Strasbourg, unde vor avea ocazia să împărtăşească altor tineri de vârsta lor din experienţa trăită şi să se întoarcă mai bogați cu alte poveşti de viaţă.
Prof. Nicolae Negrea