Elevi de la „Magheru” fac practică în Italia

Calitatea vieţii şi tot ce implică ea – siguranţa alimentară, protejarea mediului înconjurători, respecatea parametrilor de zgomot şi de radiaţii sunt lucruri cu care în Italia nu se glumeşte, Italia având una dintre cele mai restrictive legislaţii la nivel european în acest sens.

Elevii lucrează alături de specialişti de renume din laboratoare publice sau private precum SIGRA sau ARPACAL
Elevii lucrează alături de specialişti de renume din laboratoare publice sau private precum SIGRA sau ARPACAL

Acest lucru, este reliefat pe de-o parte şi de numărul mare de laboratoare de analize chimice – din peninsulă, atât de stat cât şi private. Astfel, un fermier pentru a putea vinde produsele trebuie să obţină un aviz de la un astfel de laborator, iar după ce a ieşit cu ele pe piaţă, diverse alte instituţii – carabinieri, autorităţile locale, sau instituţii specializate, prelevează probe şi le trimit la rândul lor altor laboratoare sau aceluiaşi, pentru a fi testate din nou. De asemenea, orice produs din magazin fabricat în ţară sau important va fi testat de mai multe instituţii prin intermediul unor laboratoare. Astfel, un laborator de analize poate să analizeze, fără să ştie, aceleaşi produse de mai multe ori, iar variaţia parametrilor şi neconcordanţa acestora atrage sancţiuni majore asupra acestor laboratoare. În acest context, elevii de la Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru” îşi desfăşoară stagiul de pregătire practică prin intermediul unui program LdV, în cadrul organizaţiei „Giovani Per L’Europa” din Nicotera, Italia.

Practică

Aici, elevii români, lucrează alături de specialişti de renume din laboratoare publice sau private precum SIGRA sau ARPACAL şi realizează diverse tipuri de analize fizico-chimice sau microbiologice. Astfel, principalele analize realizate până în prezent au fost: -analize chimice pe probe de apă potabilă prelevate de la diferite localităţi din regiunea Calabria; -analize chimice pe fructe vizând prezenţa pesticidelor, metalelor grele, nitraţilor şi cianurilor; -analize pe probe de aer; -analize microbiologice; -analize de zgomot şi radiaţii electromagnetice.

Monitorizarea vulcanului Etna

Elevii au participat alături de specialişti ai laboratorului ARPACAL – la prelevare de probe de aer şi la analiza acestora, în cadrul unui proces de monitorizare a vulcanului Etna, unul dintre cei mai înalţi din Europa 3.340 m şi care erupe aproximativ la fiecare 3 luni.
În zilele următoare, elevii vor efectua analize de sol şi vor putea observa modul în care acest vulcan modifică compoziţia solului, facându-l mai roditor. În cadrul analizelor vizând nivelul de radiaţii electromagnetice, elevii au putut observa atât politicile de protecţie cît şi pe cele de monitorizare, participând efectiv la procesul de monitorizare a radiaţiilor emise de staţii de telefonie mobilă, dar şi efectuând experienţe pe nivelul de radiaţii al unor mărci de telefoane foarte cunoscute – Ifon, Blackbary, Samsung, toare respectând nivelurile impuse.

Chimiști români în Italia

În continuare, în cadrul unei campanii de monitorizare a gradului de poluare din regiunea Nicotera, elevii vor participa alături de specialişti locali la prelevare de probe de apă de mare, sol, prelevare apă reziduale, etc, pe care le vor analiza în zilele următoare.
Elevii de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Magheru” s-au integrat rapid în colectivele de lucru, activitatea lor fiind bine apreciată, iar aşa cum spunea responsabilul cu analizele chimice şi microbiologice din cadrul laboratorului SIGRA – „şcoala românească de chimie e una dintre cele mai apreciate la nivel european, fiecare laborator privat având angajaţi unul sau mai mulţi specialişti rămâni”. De fapt, unul din regretele acestuia era că responsabilul cu analizele microbiologice din cadrul laboratorului, un tânăr inginer român, alesese să plece la o mare companie multinaţională franceză. În consecinţă, aceştia încercau să recruteze prin intermediul unor companii specializate tineri specialişti români, cunoscători ai limbilor engleză şi italiană.
Aşa că, cu sigranţă, în curând, la aceste laboratoare, adevărate institute de cercetare, printre specialiştii de renume se vor regăsi şi absolvenţii noştri din Târgu Jiu, construindu-şi astfel un viitor mai bun.