Economia la zi: Telegramele WikiLeaks şi criza economică din România

Loading

Mult mediatizata WikiLeaks, organizația internaţională fără scop lucrativ care publică documente ce nu sunt destinate publicului, provenite din scurgeri de informații, în general din surse anonime, a dezvăluit în ultima perioadă o serie de telegrame dintre Ambasada S.U.A. din României şi Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, în care este abordată situaţia crizei economice din România.
Din textul unei telegrame din anul 2008, se arăta că Legea Guvernului României privind bugetul pe anul respectiv, plină de tot felul de bunătăţi populiste, a fost clar elaborată cu portofelele alegătorilor în minte – nicio surpriză, având în vedere alegerile succesive din următoarele 24 de luni. „Nu se poate spune că bugetul reflectă doar noile realităţi din România: o economie în curs de dezvoltare bazată pe o creştere rapidă, care îşi permite recompensarea cetăţenilor într-un mod mai generos”, susţinea telegrama în urmă cu trei ani.
Oficialii americani continuau să îşi exprime îngrijorarea şi în anul 2009, privind situaţia economică a ţări şi faptul că Guvernul României a adoptat un buget nerealist, prin care a mărit pensiile şi salariile în pragul crizei economice.
Altfel spus, „guvernul a ignorat criza pentru ca apoi să pledeze umil pentru clemenţă în faţa F.M.I.”, scria în 2009, într-o notă către şefii săi de la Washington, actualul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Bucureşti. Oficialii americani s-au arătat îngrijoraţi de situaţia economică a României, fiind „previzibil că statul nu va putea achita nota de plată a măsurilor populiste şi nu-şi va putea respecta promisiunile făcute F.M.I. şi populaţiei”.
Potrivit telegramelor WikiLeaks, americanii au propus soluţiile lor, pentru redresarea economică a României, însă acestea au fost repetat ignorate de Guvern. „În loc să direcţioneze taxele fiscale către investiţiile de capital, oportunitatea politică, planificarea precară şi inerţia birocratică duc mai degrabă la sume mai mari de bani destinate consumului curent.” Nu există niciun amortizor pentru durerea provocată de prăbuşirea economică şi  reducerea personalului şi a altor reduceri necesare în cazul în care Guvernul României are de gând să rămână pe linia de plutire.
Despre toate aceste informaţii Guvernul României nu şi-a exprimat niciun punct de vedere, în timp ce Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti a refuzat să comenteze notele Wikileaks, susţinând că nu se poate pronunţa asupra autenticităţii telegramelor.