Economia la zi: Economia românească între criză şi creştere sustenabilă

Ultimul studiu Eurobarometru dat publicităţii în această săptămână relevă faptul că, 94% dintre români apreciază situaţia economiei destul de proastă sau foarte proastă. Cu toate acestea, aproape jumătate dintre subiecţi au declarat că sunt mulţumiţi de viaţa lor.
Înţelegem că, gradul de mulţumire al populaţiei nu are neapărat legătură cu situaţia financiară a ţării şi ajungem, cel puţin analizând acest sondaj să dăm dreptate din nou „specialiştilor”, care, asemenea unor cioclii profesionişti ne liniştesc… de tot. Încă în criză economică, suntem într-o situaţie incomparabil mai favorabilă decât populaţia din ţările dezvoltate. Românii posedă „tehnici de supravieţuire dezvoltate în timpul crizelor epocii Ceauşescu”. Datorită rămânerii noastre în urmă, spre deosebire de occident, putem „supravieţui mai uşor” crizei, încearcă să ne convingă aşa-zişii specialişti. Le-am mulţumii frumos pentru tot efortul depus în munca de lămurire, dar nu suntem nici proşti, nici tâmpiţi, cum ne cred unii. Ştim foarte bine ce interese tapetează ei pe zidurile coşovite ale României.
În plus, unii dintre aceşti specialişti caută utopic să ne liniştească, mai ceva ca în vremea „epocii de aur”. „Economia românească este stabilă şi sănătoasă în acest moment şi este pregătită pentru investiţii profitabile solide, pe termen lung” (sic!?).  Domnule Mugur Isărescu, sigur sunteţi guvernatorul Băncii Naţionale a României? A vedea economia noastră stabilă şi sănătoasă, fie sunteţi un mincinos utopic, fie reprezentaţi alte interese şi în ambele situaţii este destul de gravă poziţia dumneavoastră!
Guvernatorul BNR s-a încăpăţânat să adauge că economia românească este pregătită pentru un nou ciclu de creştere economică sustenabilă, care se doreşte a fi pe termen lung. „În prezent, economia românească este stabilizată şi este pregătită pentru un nou ciclu de creştere sustenabilă. O creştere pe care o dorim pe termen mai îndelungat bazat pe factori care să nu ducă la apariţia dezechilibrelor din trecut, ci la diminuarea lor”, a subliniat guvernatorul BNR.
Ciudat am putea spune, din moment ce potrivit aceluiaşi studiu recent, la nivelul întregii Uniuni Europene aprecierile negative faţă de situaţia economică actuală sunt majoritar negative. Astfel, 70% din cetăţenii statelor UE au o părere proasta sau foarte proastă faţă de situaţia actuală a economiei lor naţionale. Eurobarometrul arată că nivelul de apreciere al situaţiei economiei în România este de 4%, de şapte ori mai mic decât media la nivelul UE 27 (28%). Deci, domnule Isărescu, cum se face că doar dumneavoastră, vedeţi economia românească „stabilă şi sănătoasă”?