Transelectrica, responsabilă de transportul energiei electrice în România, trebuia să finalizeze un nou studiu de adecvanță pentru Complexul Energetic Oltenia, dar acest proces este mult întârziat. Totuși, studiul din 2019, din care cităm mai jos, arăta clar că închiderea CEO aduce riscul ca, nici măcar cu importurile pentru care România are capacitatea fizică de a le face, să nu se acopere necesarul de energie al țării, în anumite scenarii dificile. Deputatul PSD de Gorj Mihai Weber spune că premierul Marcel Ciolacu i-a trasat sarcini clare ministrului Energiei, Sebastian Burduja, în sensul inițierii dialogului cu Comisia Europeană pentru decalarea termenelor de închidere a producătorului de energie pe cărbune și că, a aștepta, pur și simplu, studiul de adecvanță, fără a cere urgentarea lui, poate duce chiar la ani de întârziere, ceea ce CEO nu-și permite.
„Premierul Ciolacu chiar i-a trasat sarcină ministrului Energiei, domnului Burduja, de a iniția dialogul cu Comisia Europeană pentru a rediscuta termenele din acel program de restructurare de închidere a capacităților, având în vedere două elemente foarte importante. Primul este că noile capacități care trebuia să fie construite și sunt, acum, în procedură, deja au întârziere de aproape 2 ani, chiar și mai mult și vorbim de parcurile fotovoltaice și grupurile pe gaze. Și al doilea este că s-a văzut, în această perioadă, cât de importantă este această resursă energetică, această producție de energie pe bază de cărbune în condiții deosebite de secetă, în condiții în care un reactor de la Cernavodă a intrat în avarie și s-a demonstrat că această energie produsă pe bază de cărbune este extrem de importantă, pentru că este unul dintre factorii care asigură echilibrul sistemului energetic național. E adevărat că trebuie și acel studiu de adecvanță care să stea la baza discuției, dar lucrurile acestea trebuie urgentate, pentru că vorbim de acel studiu de adecvanță care trebuia updatat la noile condiții încă de anul trecut. Deci, dacă stăm și doar ne lăsăm pe această direcție de a veni studiul și în cât timp va veni acel studiu, lucrul ăsta poate să dureze luni sau poate chiar ani și noi nu ne permitem acest lucru. De asta a și avut acea discuție cu ministrul Energiei în care i-a spus că are tot sprijinul din partea tuturor de la guvern, de la prim-ministru, tocmai pentru a merge cu toate elementele necesare astfel încât să inițieze acel dialog obligatoriu cu Comisia Europeană, pentru că se știe foarte clar că nu se poate face niciun fel de modificare în acel plan de restructurare fără discuția cu Comisia Europeană”, a declarat deputatul Mihai Weber la Radio Infinit.
Studiul de adecvanță din 2019 a dat deja verdictul
Studiul de adecvanță din 2019 evaluează situația producției și a capacității de import de energie electrică a României, iar concluzia a fost clară, încă de atunci, fără CEO nu se poate: „Concluzie: începând cu anul 2022, în condițiile în care toate grupurile de la CE Oltenia se vor opri, SEN va avea o problemă majoră de adecvanță , practic nu se va mai dispune de resursele necesare acoperirii consumului de energie electrică, cu utilizarea la maxim a capacității transfrontaliere de import.
“Strategia naţionala de apărare a ţării pentru perioada 2015-2019” aprobata prin Hotararea nr. 33 din 23 iunie 2015 a Parlamentului Romaniei prevede si considera ca directii de actiune atat asigurarea securitatii energetice dar si identificarea si semnalarea disfunctiilor, riscurilor si amenintarilor la adresa securitatii energetice dand astfel o dimensiune de siguranta națională menținerii în funcție a capacităților energetice aparținând CE Oltenia”.”, citează din studiul de adecvanță economica.net, după ce îl prezintă pe larg.