Doi elevi din Gorj premiați la Olimpiada Balcanică de Fizică 2023 din Albania

Elevii olimpici români au obținut o medalie de aur, două de argint și una de bronz la Olimpiada Balcanică de Fizică (OBF) 2023, desfășurată în Albania, după cum anunță Ministerul Educației. Dintre cei 4 elevi medaliați, 2 provin din Gorj, de la Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu” și Colegiul Național ”Ecaterina Teodoroiu”.

Olimpiada Balcanică de Fizică s-a desfășurat între 22 și 25 iunie 2023. Fiecare țară a fost reprezentată de o echipă formată din maximum 4 liceeni, născuți după 1 ianuarie 2006. Țările membre OBF pot participa oficial la concurs. Acestea sunt: Albania, Bulgaria, Cipru, Macedonia de Nord, Muntenegru, Grecia, Republica Moldova, România, Serbia și Turcia.

Elevii premianți:

  • Stănoiu Ioana, Liceul Internațional de Informatică București – Medalie de Aur,
    • Premiul pentru cel mai bun punctaj obținut de o participantă,
    • Premiul special pentru obținerea punctajului maxim la cel puțin un subiect;
  • Vulpe Vlad Dorian, Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” Târgu Jiu – Medalie de Argint,
    • Premiul special pentru obținerea punctajului maxim la cel puțin un subiect;
  • Nicolae Vladimir, Colegiul Național „George Coșbuc” București – Medalie de Argint;
  • Scurtu Mario Cristian, Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” Târgu Jiu – Medalie de Bronz;

Concursul a constat într-un test unic cu 4 probleme, conform organizatorilor. Competiția este organizată de Uniunea Balcanică de Fizică (UBF), a cărei primă reuniune de Consiliu „a avut loc la București în 1987, când a fost semnată Constituția UBF de către delegații Societăților Naționale de Fizică din Balcani din Albania, Bulgaria, Grecia, România și Iugoslavia. Semnătura Turciei a fost acceptată ulterior”, mai scrie pe site-ul competiției.