Din nou, victorie şi spectacol marca Energia!

Loading

Baschetbaliştii de la Energia au debutat oficial în 2010 cu o importantă victorie. În runda inaugurală a returului Diviziei A, formaţia gorjeană a reuşit să se impună sâmbătă, pe teren propriu în faţa uneia dintre fruntaşele clasamentului, BCM U Piteşti, ca capătul unei partide în care spectacolul şi-a făcut din nou apariţia în jocul trupei lui Evans.

Louis Darby a reîntregit „legiunea americană” de la Energia, dar a şi readus spectacolul pentru fanii gorjeni.
Louis Darby a reîntregit „legiunea americană” de la Energia, dar a şi readus spectacolul pentru fanii gorjeni.

Energia Rovinari a redebutat oficial într-un stil de mare echipă. Cu trei noi forţe proaspete în echipă, Kibwe, Darby şi Căpuşan, Energia a câştigat clar(în ciuda diferenţei de doar 9 puncte) dificila dispută de pe teren propriu cu BCM U Piteşti, având astfel un moral asigurat pentru atacarea fazei Play-Off. Deşi a avut la dispoziţie mai puţin de o săptămână pentru a pune la punct capitolul omogenitate (mai precis integrarea noilor veniţi în această iarnă), antrenorul american Theo Evans a arătat o cu totul altă faţă a formaţiei sale spre deosebire de prima parte a campionatului. Cei aproape 1000 de fani prezenţi sâmbătă seară, în Sala Sporturilor au asistat nu numai la o victorie de prestigiu a favoriţilor, dar şi la „baschetul-spectacol” etalat cu un sezon în urmă. În ciuda unui început de meci mai ezitant, elevii lui Theo Evans au reuşit să se desprindă în învingători încă de la pauză, Energia având la finalul sfertului 2 un avantaj de 9 puncte pe tabelă: 35 – 26, (16 – 15, 19 – 11). În ultimele două sferturi, formaţia gorjeană nu a făcut decât păstreze ecartul în jurul celor 10 puncte, punând în schimb, accentul pe o defensivă aproape ermetică şi pe un joc foare rapid pe contraatac. Fluierul de final avea să consemneze astfel, un deznodământ favorabil gazdelor, care s-au impus la „general” cu 75 – 66, scorul pe sferturi 24 – 25, 16 – 15.
„Am avut doar 6 zile de antrenament…”
Aşa cum era de aşteptat, cel mai bucuros om din tabăra Energiei după victoria din prima partidă oficială din 2010 s-a declarat chiar Theo Evans. Antrenorul american a încercat să „schiţeze” cam ce a făcut diferenţa, sâmbătă: „Sunt fericit pentru victoria obţinută, mi-a fost frică de începutul de meci, după cum s-a văzut am şi scârţâit deoarece am avut doar şase zile de antrenament, dar diferenţa a făcut-o apărarea. Piteştiul este o echipă care înscrie 82 de puncte pe meci, iar astăzi au marcat doar 62. Apărarea noastră i-a deranjat foarte mult şi i-a obligat la aruncări din poziţii dificile. Cu siguranţă a fost cea mai bună apărare din acest sezon. În tur nu am fi reuşit pentru că nu aveam jucători atletici şi destul de rapizi. Acum cu echipa asta avem apărarea pe care mi-am dorit-o. Am fi putut închide jocul mai devreme, dacă eram mai inteligenţi am fi putut câştiga la o diferenţă mai mare. S-au ratat unele aruncări uşoare, dar sunt mulţumit de efortul pe care băieţii l-au depus.”, a declarat  Evans. Antrenorul Energiei a ţinut în acelaşi timp să explice importanţa succesului din faţa celor de la BCM Piteşti: „La baschet în caz de egalitate se ia victoria directă. Ei ne-au bătut la cinci puncte în tur, iar noi trebuia să câştigăm la o diferenţă mai mare, de aceea ultimul time-out a avut rolul de a-i motiva pe băieţi pentru a nu pierde o minge uşoară în terenul nostru şi să le dăm posibilitatea să reducă din handicap. Am vrut să mă asigur că nu se fac greşeli.”

„Energia poate prinde Play-Off-ul”
Dacă Theo Evans a părut extrem de mulţumit de debutul cu dreptul din returul Diviziei A, omologul său de la BCM Piteşti,  Mladen Ostojic, s-a declarat dezamăgit de deznodământul partidei de sâmbătă. Totuşi, antrenorul piteştenilor a avut puterea să recunoască că Energia a fost superioară echipei sale, cu atât mai mult, cu cât, în tabăra gorjeană evoluează „3 jucători foarte buni”. Ostojic crede că formaţia din Tg-Jiu poate prinde faza Play-Off: „Energia şi-a adus trei jucători şi îi felicit pentru victorie. Târgu Jiu are o echipă bună, şi-a dorit victoria mai mult decât noi, au luptat şi îi felicit. Diferenţa au făcut-o Porter Troupe şi Andrei Căpuşan, care au înscris aproape tot, dar şi faulturile tehnice cu care am fost sancţionaţi la final au contat în stabilirea rezultatului. Energia are trei jucători foarte buni, problema este cu meciurile de afară. Cred că poate prinde play-off-ul, în primul rând pentru publicul din Târgu Jiu, care creează o atmosferă extraordinară. Îmi pare rău că l-am pierdut pe Darby, încă îl regret, dar îi doresc toate cele bune, să joace aici la fel cum a făcut-o sezonul trecut, asta e viaţa până la urmă.”

Sunt diferenţe ca de la zi la noapte între echipa de acum şi cea din tur, avem jucători atletici ca Darby, Căpuşan chiar şi Tyner, care pot rezolva fazele într-un mod spectaculos. Publicul este minunat în Târgu Jiu, este o mare calitate a noastră, după cum vedeţi vin şi ne încurajează tot timpul, ne ajută şi asta contează foarte mult. Sper să putem umple sala la maxim şi în următoarele meciuri.
Theo Evans, antrenor Energia Rovinari

capusanu-cu-suporteri„Căpuşan, un câştig uriaş”

Deşi a excelat la capitolul eficacitate, Porter Troupe a fost devansat în topul preferinţelor din tribună de către noua achiziţie Andrei Căpuşan, MVP-ul „moral” al partidei dinte Energia şi BCM Piteşti. Reuşind să înscrie aproape din toate poziţiile, fostul jucător al celor de la CS Otopeni a încântat realmente asistenţa gorjeană şi prin atitudinea din teren, prin spiritul de luptător. La finalul partidei de sâmbătă, Căpuşan a încercat să le răspunde fanilor: „Toţi împreună ca echipă am dus echipa către victorie. Să dea Domnul să ne calificăm în play-off. Mă bucur foaret mult că am fost apreciat şi din tribună, deşi eram cunoscut mai puţin aici. E diferenţă enormă faţă de publicul de la Otopeni. Aici publicul e al şaselea jucător, exact de ce avem nevoie, un public minunat este în spatele nostru tot timpul.”, a ţinut să declare Andrei Căpuşan. Publicul din Sala Sporturilor nu a fost singurul care l-a apreciat aşa cum se cuvine pe proaspătul component al Energiei. Şi tehnicianul Theo Evans a recunoscut că a-l avea pe Căpuşan în echipă este un atu important pentru formaţia sa. „Căpuşan este un câştig uriaş, după cum aţi văzut a făcut un meci foarte bun, dar ceea ce puteţi observa este modul în care se pliază el pe echipă. Cred că va juca mult mai bine decât la Otopeni pentru că acest stil de joc este mai apropiat de calităţile lui.”,a precizat antrenorul Energiei.