
Președintele Federației Naționale Mine Energie (FNME), Dumitru Pîrvulescu, și-a exprimat dezamăgirea în urma întâlnirii recente cu ministrul Energiei, Sebastian Burduja, desfășurată la Rovinari. Pîrvulescu a propus un acord pentru a aborda problemele stringente ale minerilor și energeticienilor, însă inițiativa sa a fost refuzată de ministru.
Principala îngrijorare a liderului FNME se leagă de soarta celor aproximativ 1800 de angajați ai Complexului Energetic Oltenia (CE Oltenia) angajați pe perioade determinate, al căror viitor rămâne incert, deoarece contractele lor expiră din nou în luna mai. Pîrvulescu subliniază că nimeni nu își asumă o decizie clară în privința acestor angajați, în contextul unui plan de restructurare care a depășit deja numărul de personal estimat. De asemenea, acesta a pus problema angajaților care lucrează în plus, înlocuind și pe cei care au plecat. El a cerut ministrului încheierea unui acord, dar acesta a refuzat.
„Acordul era vizavi de ceea ce se întâmplă, anul viitor, pe buget, adică: număr de personal, salarii, investiții, cheltuieli. Personal sunt dezamăgit de vizita ministrului în Gorj. Dezamăgirea vine din faptul că, întotdeauna, se promite și, în realitate, nu se vine cu nimic concret. Când spun lucruri concrete, nu mă refer la anunțul că au fost prelungite contractele celor pe perioadă determinată. Asta nu este o rezolvare. Le-au prelungit, pentru că au nevoie de ei. Dar, ce vor face, anul viitor, când acești colegi vor avea peste 3 ani? Ce vor face cu oamenii ăia? Îi dau afară sau ce vor face? Pentru că sunt obligați să le facă pe perioadă nedeterminată. Sunt curios. Nu este niciun răspuns în sensul ăsta. Vizavi de noi, de salariați, pentru că sunt colegi care suplinesc alți colegi care au plecat la pensie. Ar trebui să dea, totuși, o speranță. Să fie semnat un acord prin care acești oameni să fie stimulați să muncească mai mult pe următorul an, dar nici asta nu a făcut”, a declarat Dumitru Pîrvulescu la Radio Infinit.
În condițiile actuale din CEO, cu cârpeli, cu exploatare de cărbune care, se spune răspicat, nu respectă standardele, cum ar fi fost la Dezastrul de la Pinoasa, cu cărbune care e mai mult pământ, după cum a declarat directorul SE Rovinari, Laurențiu Ciorel, cu angajați tot mai puțini, nemotivați și care nu au siguranța locurilor de muncă, riscul de a se produce noi avarii ce pot pune în pericol viețile oamenilor și utilajele este în creștere. Toate acestea, însă, nu sunt recunoscute oficial de ministrul Energiei și nici de conducerea CEO. Cum vede Sebastian Burduja situația, în filmul pentru care a venit, de fapt, puteți viziona aici!