Despre viitorul energetic al Gorjului

De câteva săptămâni singura temă de discuţie în mediul public gorjean se referă la soarta Complexului Energetic Oltenia, practic singurul colos economic din zonă. Politicieni de toate culorile, ziarişti, reprezentanţi ai administraţiei îşi dau cu părerea şi anticipează care de care o apocalipsă mai mare. Cu toate acestea şi în pofida faptului că a stat forţat două săptămâni, Complexul Energetic Oltenia nu este deloc într-o situaţie fără ieşire, riscul care planează fiind privatizarea majoritară care ne-o poate impune FMI.
Se vorbeşte acum iar de concedieri de oameni, de închideri de capacităţi, de o redesenare a companiilor energetice dar logic ar fi să ne descurcăm cu ce avem. Iar aici managerul privat ar trebui să vină cu nişte explicaţii sau să lase locul unora mai competenţi. Unde este managementul performant dacă tu ai tăiat comenzile pentru prestatori, cota pentru sindicate, procente din salarii etc., etc. şi totuşi eşti pe pierderi? Cum se face că acum fără bani pentru sport, fără bani pentru toate cele, tot nu se găsesc resurse? Ceva se întâmplă iar managementul trebuie să lămurească o asemenea situaţie, altfel putem crede că în timp ce s-au închis unele robinete de sifonare a banului din CEO s-au deschis altele mult mai evaluate.
Politicienii au luat atitudine, indiferent de partid, ceea ce este un lucru bun, reprezentanţii PSD având o problemă cu declaraţiile, cei care le citesc atent ar putea crede că acest partid nu este la guvernare iar managerul general nu ar proveni din rândul social-democraţilor. Altfel ar fi trebuit să aflăm ce măsuri s-au luat cu reprezentanţii ANRE, autoritatea care reglementează piaţa energiei, pentru că nu se pune în aplicare o hotărâre de guvern. În rest, cum toţi politicienii au tras semnalul de alarmă înseamnă că înţeleg gravitatea situaţiei.
În aceste zile s-a cerut demisia lui Laurenţiu Ciurel, nu credem că este cazul însă, ar putea să explice totuşi de ce a preluat termoficarea falimentară din Craiova şi nu redeschide, de exemplu, perimetrele energetice din nordul judeţului. Şi multe altele!