Despre capitalism şi… „culmea agriculturii”

Loading

Ca număr al populaţiei şi ca suprafaţă, România este, într-adevăr, a şaptea ţară din U.E. şi nu este de închipuit că, odată, ar putea ajunge şi a şaptea putere economică, lucru care i-ar conferi, fără discuţie, şi o mai mare putere de influenţă în cadrul Uniunii. Acest deziderat nu se va împlini însă niciodată. Adevărul este că, de 20 de ani, România se află, de fapt, la periferia Europei, la aproape toate capitolele, în special economic. Şi aici va rămâne pentru foarte mult timp.
Într-o economie capitalistă este nevoie de oameni bine instruiţi care să-i facă legal la buzunare pe cei mulţi, cei care plătesc impozite şi taxe, fără a beneficia de salarii şi pensii până nu demult „nesimţite”. Visul urât al românilor, nu se mai numeşte astăzi comunismul, ci capitalismul. Această formă a furtului din puţinul pe care şi-l permit unii, căci furt este atunci când îţi însuşeşti din dreptul câştigat al unei persoane, şi îndestularea până la grobianism a altora. În urmă cu mai bine de un an de zile, erau câţiva, mai portocalii, care ţipau ca din gură de şarpe despre pericolul venirii comuniştilor la putere. Astăzi ne fac legal la buzunare.
Să ne mai mire că lipsa de încredere a populaţiei reprezintă „cea mai mare problemă a Guvernului” şi în plus „prelungeşte criza”? Acesta este răspunsul găsit de ministrul Economiei la problemele actuale ale executivului. Să înţelegem că domnia sa, alături de restul Cabinetului Boc, nu se consideră câtuşi de puţin vinovaţi pentru situaţia catastrofală a economiei româneşti. Probabil Ion Ariton nu a avut timp să sesizeze incompetenţa crasă manifestată de subalternii săi. Nici nu ar avea cum, din moment ce singurii vinovaţi în accepţiunea sa, sunt probabil toţi cei care au spus NU sloganului „Să trăiţi bine!”.
Astăzi într-o postură în care nu fac altceva decât să se arate cu degetul unul pe altul şi să spună că celălalt este vinovat de starea în care se află economia noastră şi ţara în ansamblul ei, de stânga sau dreapta, cei care conduc România de 20 de ani, îşi dovedesc limitele. Andreea Paul Vass, consilierul pe probleme economice al premierului Emil Boc, ne asigură că în materie de stimulare a exporturilor, România merge „incredibil de bine”. În ciuda turbulenţelor economice generate de criză pe piaţa comunitară, „exporturile româneşti cunosc ritmuri de creştere cu două cifre, de 20 sau 35 la sută”. Şi cum nu ar merge „incredibil de bine” când am ajuns să experimentăm „culmea agriculturii”, cultivând mere, pere sau castraveţi şi exportând… banane?