Debut oficial în naţională pentru doi jucători de la Energia

Doi dintre handbaliştii Energiei au debutat oficial în tricoul naţionalei României. Vasile Stângă i-a folosit în manşa tur din barajul de calificare la Campionatul Mondial de handbal pe Florea şi Ciobanu, iar evoluţia acestora, deşi modestă, a fost trecută la capitolul „un plus de experienţă” de către selecţionerul României.

Deşi se află momentan lângă naţională, selectionerul Vasile Stângă este interesat şi de viitorul echipei sale de club, Energia Pandurii Tg-Jiu

Deşi prima repre­zenativă a României de handbal a fost învinsă în meciul tur cu Rusia pentru barajul la „Mondiale”, selecţionerul Vasile Stângă pare să fie mulţumit de evoluţia celor doi jucători ai Energiei de la Naţională. Stângă s-a declarat chiar puţin surprins de preastaţia extremei Gabriel Florea, autor a patru goluri: „Privind per ansamblu, evoluţia celor doi jucători de la Energia a fost una bună. Florea chiar nu a avut emoţii, deşi mă aştetam să aibă, probabil că moralul lui  a crescut după ce a reuşit să marcheze din 7 metri. Chiar a jucat bine, drept dovadă a marcat de patru ori. În schimb Ciobanu mi s-a părut puţin cam marcat de miza meciului, deşi multe din golurile primite au venit din acţiuni de unu la unu. Dincolo de toate, sper ca experienţa celor doi, plus a lui Criciotoiu din jocul cu Ucraina, să fie una de bun augur pentru jocurile viitoare ale echipei de club din Cupele Europene. Acum au văzut şi ei miza partidelor oficiale din Europa. Sper să fie o experienţă şi o lecţie bună pentru ei.” Portarul Ionuţ Ciobanu şi extrema dreaptă Gabriel Florea au fost folosiţi de Vasile Stângă în confruntarea pierdută la Bucureşti în faţa Rusiei cu scorul de 28-32 timp de aproape 15 minute fiecare. Ciobanu a fost al doilea portar al României(prin accidentarea lui Rudi Stănescu), în timp ce Gabriel Florea, a fost folosit în ultimul sfert de oră ca urmare a jocului foarte slab al extremelor din prima parte a jocului. Extrema stânga a Energiei a reuşit să-şi treacă în cont în partida cu Rusia patru goluri,  însă trei dintre acestea au fost reuşite în urma aruncărilor de la 7 metri, doar una singură venind în urma unei acţiuni individuale.

„Entuziasmul şi tinereţea nu ne-au fost de ajuns…”
Chiar dacă în urma înfrângerii suferite pe teren propriu, în faţa Rusiei, şansele României de a se mai califica la Turneul Final al Campionatului Mondial de Handbal din Suedia au scăzut considerabil, selecţionerul Vasile Stângă nu a făcut deloc o tragedie din acest lucru. Stângă a dorit să precizeze că echipa sa „în formare” îşi va urmări până la capăt şansele şi va merge în Rusia „să joace handbal” în faţa unei formaţii mult mai „mature”. „Nu este nici o tragedie din această înfrângere, eu am spus şi înaintea meciului că Rusia este favorită. A fost un meci cu încărcătură mare pentru noua echipă pe care eu încerc să o formez la naţională. Stabilisem o tactică anume, dar adevărul e că Rusia nu ne-a surprins cu prea multe, joacă acelaşi stil de joc de ani buni, pe care îl ştie toată lumea. Problema noastră din teren s-a numit apărarea din zona centrală, la interul stânga şi pivotul rus, iar poarta nu ne-a prea ţinut. Dincolo de toate trebuie să recunoaştem faptul că Rusia a arătat ca o echipă matură, entuziasmul şi tinereţea nu ne-au fost de ajuns ca să obţinem un rezultat favorabil. Acum aşteaptăm meciul al doilea, noi mergem să ne jucăm în continuare şansele, mai mult, merge să jucăm hanadbal. Sper să fie mai bine, să dispară acele emoţii. Ce o fi, o fi…” Manşa secundă a barajului pentru calificarea la „Mondialele” din Suedia se va desfăşura peste o săptămână pe terenul Rusiei.