De ce ne uităm în altă parte?

 400 total views

Ca majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, România traversează o perioadă dificilă ca urmare a crizei provocate de războiul din Ucraina. Criza energetică și sancțiunile economice  aplicate Rusiei pun la grea încercare popoarele din U.E. , în special România și Bulgaria, unde veniturile pe cap de locuitor sunt foarte mici. Cel puțin deocamdată, mecanismul european și-a concentrat efortul pe înarmarea Ucrainei iar cetățenii europeni, de rang doi așa cum suntem noi, plătesc  costurile unor politici greșite de o lungă perioadă de timp la Bruxelles. România și Bulgaria au fost ”liniștite” cu scandaluri de corupție la vârf, aceeași rețetă urmând să se aplice în Ungaria și Polonia. Planurile  de la Bruxelles, disperate să ascundă corupția din achiziția de vaccinuri, au vizat ”capul” lui Victor Orban dar electoratul maghiar nu a fugit ”după fentă”.  Va fi mai greu acum dar deloc imposibil, ca Ungaria să fie tocată de mecanismele U. E. pentru că nu înțelege să își abandoneze proprii cetățeni, așa cum se întâmplă  la București și Sofia.

Pentru români cât și pentru bulgari s-a pregătit scenariul cu ”pâine și circ”. Și-a intrat în rol ”zeița anticorupției”-Laura Codruța Kovesi-care a arestat pe fostul premier bulgar și a dat drumul la ”ciorba reîncălzită” Băsescu-Udrea. Cel puțin în România, scandalul Elena Udrea de pildă, trebuie să acopere alte probleme cum ar fi plagiatul premierului  sau achizițiile microbolante din pandemie, asta doar pe partea juridică, și măsurile inexiste ale Executivului de combatere a crizei. Se cunoaște  că românii sunt ușor  de manipulat și uită că mor de foame dacă un bogat sau un politician mare este prezentat în cătușe.  Deși cunoaștem  cât de jalnică e Justiția românească, deși ne rugăm toți trăitorii pe aceste meleaguri să nu avem de-a face cu sistemul judiciar, ne lăsăm încă manipulați  de rateurile acestui domeniu. Cazul Elena Udrea e un eșec usturător, nu pentru că ar putea fi nevinovată ci pentru tergiversarea și ”execuția” la comandă. Și apropo de mult iubitul și stimatul nostru președinte Klaus Iohannis, mai știe cineva dacă a dat înapoi  banii câștigați ilegal, vreo trei sute de mii de euro, la stat cum a zis Justiția?  Era doar un exemplu că românii uită repede  iar hotărârile Justiției, așa cum sunt ele, nu sunt rodul deliberării magistraților, cel puțin în cazurile importante.

Un rol important în schimbarea agendei cetățenilor români îl au televiziunile de știri. În timp ce românii ”consumă” teme minore ambalate ca majore, nu se mai uită că un guvern cu largă majoritate nu face nimic pentru cetățenii lor. În timp ce o parte importantă dintre români au rămas fără serviciu  deoarece aveau furnizori sau beneficiari în Ucraina sau Rusia, televiziunile noastre ne prezintă o Elena Udrea fugită în Bulgaria sau un Traian Băsescu ajuns în irelevanță. Poate  ar fi interesant  să aflăm exact de ce acum dar explicația cea mai probabilă e mai sus! Concluzia ce se desprinde de aici, nu ne-ar strica o  mai mare atenție asupra lucrurilor care ni se întâmplă și o ținere de minte mai mare, măcar până la scrutinul următor.