Dascălii nu au voie să își mediteze proprii elevi

Loading

În ultimii ani industria meditaţiilor a cuprins o parte importantă din învăţământul românesc, unele statistici vorbind chiar de peste un milion de părinţi care îşi pregătesc copiii în mod particular. Cei mai mulţi dintre părinţi reproşează învăţământului public şi cadrelor didactice slaba activitate. În Legea Educaţiei Naţionale meditaţiile cadrelor didactice cu proprii elevi sunt interzise sub sancţiunea excluderii din sistem

Profesorii trebuie să renunţe la ore de meditaţie
Profesorii trebuie să renunţe la ore de meditaţie

Într-o vreme când eficienţa şcolii este pusă sub semnul întrebării, când examenele naţionale nu sunt relevante ca rezultate, când efectivele claselor sunt mărite spre maximul legal din raţiuni financiare, Legislativul a pus în noua lege a Educaţiei principiul conform căruia profesorii vor fi daţi afară din sistem dacă îşi meditează proprii elevi. Nu discutăm acum oportunitatea unei asemenea măsuri, ci sancţiunea care ar putea lăsa învăţământul românesc fără profesori de matematică, română şi limbi străine.

Fără meditaţii
Aşa cum se spune, unul din doi părinţi îşi trimit copiii la meditaţii, majoritatea acestora motivând pregătirea suplimentară contra cost prin faptul că profesorii nu-şi fac datoria în sălile de clasă. Acest lucru ar putea deveni foarte dificil chiar din această toamnă. Profesorii care dau meditaţii elevilor cărora le predau la clasă ar trebui excluşi din învăţământ. Senatorii au votat un amendament la Legea Educaţiei, prin care li se interzice dascălilor să pregătească suplimentar şi contra cost şcolarii pe care îi instruiesc în unităţile de învăţământ. Prevederea legată de excluderea din sistem a profesorilor care îşi meditează propriii elevi a fost adoptată cu unanimitate, deci şi Putere şi Opoziţie, aşa că va rămâne indiferent de cursul politic.
Cei care au votat acest amendament spun că astfel legea îl va împiedica pe profesor  să dea meditaţii elevilor cărora le predă la clasă, caz în care suspiciunea creşte că dispare echidistanţa. Atunci când meditezi elevul de la clasa ta, riscul de a deveni subiectiv este mare. Chiar dacă elevul doreşte acest lucru, profesorul poate să îl mediteze, dar nu contra cost. Cum se va putea demonstra că primeşte bani e mai greu, pentru că nici acum nu recunosc prea mulţi că dau sau că iau bani pe meditaţii.  Matematica şi limba română rămân cele mai solicitate materii în cazul meditaţiilor, fiind invocate de 88%, respectiv 60% dintre părinţii care cotizează direct la veniturile cadrelor didactice, potrivit presei centrale.