Dascălii gorjeni pichetează Prefectura

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va organiza în zilele de 2, 3, şi 4 martie 2011 acţiuni de pichetare a sediului Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Sindicaliştii din învăţământul gorjean vor picheta Prefectura Gorj în zilele de 4, 11 şi 18 martie. Cadrele didactice de la Şcoala Generală ”Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu au anunţat mitinguri distincte în faţa Prefecturii şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj. La jumătatea lunii martie 2011 se va desfăşura un mare miting la Bucureşti cu prilejul discutării asumării răspunderii Guvernului pe Codul Muncii.

Circa 150 de dascăli gorjeni vor picheta Prefectura pe 4 martie 2011
Circa 150 de dascăli gorjeni vor picheta Prefectura pe 4 martie 2011

Cadrele didactice din România se pregătesc de greva generală care ar trebui să înceapă în a doua parte a lunii mai 2011 pentru a bloca anul şcolar. În acest sens, în fiecare şcoală au loc dezbateri şi strângeri de semnături pe acest subiect. Până la greva generală se vor desfăşura pichetări de instituţii, un miting cu participare naţională şi o grevă de avertisment. Liderii de sindicat din învăţământ nu sunt deloc optimişti că Executivul va înţelege doleanţele cadrelor didactice, din acest motiv aşteptându-se să treacă prin toate formele de protest.
Protestele încep chiar din această săptămână. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va organiza în zilele de 2, 3, şi 4 martie 2011 acţiuni de pichetare a sediului Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Sindicaliştii din învăţământul gorjean vor picheta Prefectura Gorj în zilele de 4, 11 şi 18 martie. Cadrele didactice de la Şcoala Generală ”Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu au anunţat mitinguri distincte în faţa Prefecturii şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj pentru nemulţumiri legate de încadrarea pe post pentru anul şcolar 2011-2012. La jumătatea lunii martie 2011 se va desfăşura un mare miting la Bucureşti cu prilejul discutării asumării răspunderii Guvernului pe Codul Muncii.

Motivele protestelor
Profesorul Vasile Mija, preşedintele Uniunii Sindicatelor din Învăţământ Gorj, ne-a declarat că motivele protestelor care încep în această săptămână sunt următoarele:   Refuzul MECTS de a recunoaşte încadrarea personalului didactic potrivit prevederilor Legii 221/2008, în condiţiile în care peste 90% din membrii noştri de sindicat au obţinut în instanţă aceast drept; Încălcarea prevederilor Legii 118/2010, potrivit cărora, începând cu data de 1 ianuarie 2011 ar fi trebuit să se revină la salariile din 2010; Diminuarea costului standard per elev pentru anul 2011 cu 22% faţă de anul 2010, măsură care va conduce la neacoperirea fondurilor destinate salariilor aferente acestui an; Tergiversarea elaborării Regulamentului de acordare în anul 2011 a sporurilor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare, în conformitate cu prevederile Legii-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice; Anumite prevederi ale Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, cum ar fi: nereducerea cu 2 ore a normei didactice pentru personalul didactic cu o vechime în învăţământ de peste 25 de ani şi gradul didactic I, structura ciclurilor de învăţământ, componenţa consiliilor de administraţie; Refuzul MECTS de a emite ordinul  pentru acordarea distincţiilor şi premiilor personalului didactic din învăţământul preuniversitar de stat “Gheorghe Lazăr” pentru anul şcolar 2009-2010 ş.a.
Vasile Mija mai spune că: ”Sindicatele consultă în această perioadă membrii de sindicat în vederea declanşării unei greve generale în luna mai 2011. La pichetarea de la sfârşitul săptămânii se vor strânge în Piaţa Prefecturii de la Târgu-Jiu circa 150 de sindicalişti membrii ai CSDR. În jur de 15 martie vom participa la un mare miting la Bucureşti. Cel puţin cadrele didactice din Gorj au şi alte nemulţumiri privind încadrarea cadrelor didactice pentru anul şcolar următor, profesorii să participe chiar la un miting pe această temă”.
Cornel Şomâcu