Crește numărul consilierilor școlari din România dar tot este insuficient

Loading

Ligia  Deca, ministrul Educației, a anunțat că  Executivul  a aprobat, astăzi, alocarea a 1.200 de noi posturi de consilieri școlari. Potrivit ministrului, aceasta reprezintă o creştere cu aproximativ 50% faţă de numărul actual dar total insuficient de solicitările sistemului, un cadru didactic la 300 de elevi.

”Practic, trecem de la un consilier la 1.200 de elevi şi preşcolari, în medie, la un consilier la 800 de elevi şi preşcolari. Practic, această creştere istorică este una din ţintele atinse ale viziunii în România Educată şi ne apropiem de dezideratul pe care îl avem către 2030 şi anume un consilier la aproximativ 500 de elevi”, a declarat ministrul Ligia Deca, după ședința de Guvern din 28 decembrie 2022.

„Mai concret, hotărârea de guvern prevede cea mai mare creştere a numărului de consilieri şcolari şi introducerea serviciilor de educaţie timpurie complementară. Mai precis, se alocă 1.200 de noi posturi de consilieri şcolari, reprezentând o creştere de aproximativ 50% faţă de numărul actual. Această măsură va asigura un număr mai mare de profesori în cabinetele de asistenţă psihopedagogică, ceea ce va contribui la creşterea accesului elevilor şi preşcolarilor la servicii de asistenţă psihopedagogică, orientare şcolară şi profesională, extinderea reţelei de cabinete şcolare de asistenţă psihopedagogică şi extinderea activităţilor de prevenire a violenţei şcolare, în contextul campaniei „Nu sunteţi singuri, împreună oprim violenţa în şcoli””, a mai spus Deca.

Ministrul Educației a precizat că în anul şcolar 2022-2023 sunt încadraţi, la nivel naţional, 2.288 de profesori în cabinete de asistenţă psihopedagogică, respectiv consilieri şcolari, pentru un număr de 2.751.233 de elevi şi preşcolari.