Cortul lui Ungureanu trebuie demontat

Scriam anul trecut despre cortul construit din bugetul orașului Țicleni- condus la acea vreme de primarul Ion Ungureanu- la cantina liceului, unde director era nevasta primarului. Cort pentru evenimente, care a găzduit, pentru prima dată, nunta fiicei lor. Se vede treaba că am avut dreptate să spunem atunci că nu s-a respectat legea, pentru că, potrivit raportului Camerei de Conturi Gorj, cortul trebuie demontat, iar în locul său trebuie construită copertina proiectată inițial, pentru care se cheltuiseră, deja, o parte din bani.

Așa cum rezultă din raportul Camerei de Conturi Gorj pe anul 2012, se confirmă informațiile publicate în Vertical anul trecut. Mai întâi s-au alocat fonduri pentru o copertină ce urma să fie folosită pentru festivități și închiriată ca sală de nunți, firma care a câștigat lucrarea a turnat fundația, dar n-a mai construit copertina propriuzisă. După aceea, au fost alocate alte fonduri, în aceeași locație, pentru realizarea cortului de nunți, prima mireasă care s-a bucurat de el fiind chiar fiica fostului primar Ion Ungureanu. „Gurile rele” spuneau atunci că primarul s-a dat peste cap să fie aprobate fondurile pentru cort și a renunțat să facă altă licitație pentru copertină, pentru că nu termina lucrarea în timp util, iar fata lui nu mai avea unde să facă nunta. Ungureanu ne-a declarat atunci că, de fapt, s-a făcut o economie, pentru că a costat mai puțin cortul decât copertina: „Primii bani nu au fost cheltuiţi, pentru că firma care a câştigat licitaţia nu a făcut lucrarea. Banii au fost redistribuiţi, iar anul ăsta am reuşit ca din cei 70.000 lei alocaţi din bugetul anului 2012 să cheltuim doar 58.000 lei, în locul copertinei făcând un cort”. Ce am aflat și am scris noi atunci e faptul că, de fapt, banii pentru copertină au rămas cu aceeași destinație în 2012, iar pentru cort au fost dislocați alți bani din bugetul local, ceea ce confirmă acum Camera de Conturi. Mai mult, această instituție incriminează fosta conducere a localității pentru că a cheltuit inutil banii pe proiectare, o dată ce s-a renunțat la copertină și nici penalitățile de întârziere nu a calculate, conform contractului, firmei care nu a făcut copertina:
„Din verificarea modului de execuție a obiectivului de investiții „Realizare copertină cantină liceu”, s-a constatat că, deși s-a efectuat și decontat în anul 2011 un proiect în valoare de 4.998 lei, UATO (Unitatea Administrativ Teritorială Orașul n.r.) Țicleni a contractat în același an, prin cumpărare directă, execuția lucrării la valoarea de 149.313 lei, fără TVA și servicii de dirigenție de șantier, dar fără ca lucrările respective să fie executate până la 31.12.2012, ci au fost achiziționate alte bunuri (cort) cu aceeași destinație.
Astfel, conform contractului încheiat nr. 7774/16.06.2011, execuția lucrării trebuia să înceapă după constituirea garanției de bună execuție, precum și după emiterea ordinului de începere a lucrărilor, termenul de execuție a lucrărilor fiind de două luni.
Deși autoritatea contractantă a emis Dispoziția de începere a executării lucrărilor din data de 27.06.2011, aceasta inițial nu a predat amplasamentul și nici executantul nu a deschis contul pentru garanția de bună execuție, fapt care a condus la neînceperea lucrărilor care fac obiectul contractului. Ulterior, s-au parcurs etapele necesare demarării lucrărilor și s-a încheiat un act adițional la contract prin care se prelungește termenul de finalizare a execuției la 30.01.2012, termen care nu a fost respectat nici până la data controlului.
În data de 27.01.2012, cu trei zile înainte de expirarea termenului de execuție, UATO Țicleni a notificat executantul, solicitând desființarea contractului, fără, însă, a calcula penalitățile prevăzute în contract.
În urma inspecției în teren, echipa de control a constatat neexecutarea lucrărilor la acest obiectiv, dar pe amplasamentul unde trebuia executată această copertină s-a găsit montat un cort cu aceeași destinație ca și copertina.
În fapt, UATO Țicleni a inclus și s-a aprobat în consiliul local, în lista de investiții pe anul 2012, achiziționarea unui cort cu accesorii în valoare de 70.000 lei, în condițiile în care lucrarea de realizare copertină liceu figura în cadrul capitolului 65.02 ca lucrare în continuare.”

Măsuri

Pentru remedierea situației de la Țicleni, Camera de Conturi Gorj a decis, în urma controlului, să se demonteze cortul și să fie construită copertina inițială,  pentru a nu se irosi banii cheltuiți pe proiectare și să se calculeze penalitățile. Iată, deci, măsurile impuse de organul de control: „Analizarea posibilității de utilizare a proiectului aferent obiectivului „Realizare copertină cantină Liceu”, iar în situația în care nu se găsesc soluții în acest sens, se va analiza dacă există vinovăție în crearea acestei situații și, după caz, se vor lua măsurile legale ce se impun.
Luarea măsurilor legale pentru încasarea penalităților pentru fiecare zi de întârziere în execuția lucrărilor, potrivit punctului 11.1 din contractul nr. 7774/16.06.2011.”

Soluții

Actualul primar al orașului Țicleni, Constantin Radu, spune că s-a luat decizia să se construiască și copertina, pentru a se respecta decizia Camerei de Conturi Gorj: „Vom demonta cortul din aplasamentul actual și vom construi în locul lui copertina aprobată inițial, pentru a nu se pierde banii dați pe proiect, iar cortul vom încerca să-l adaptăm și să-l folosim și pe el, în continuare, cele două spații putând fi închiriate pentru evenimentele localnicilor. Cea mai mare problemă este, însă, unde ținem cortul până se construiește copertina, pentru că nu este suficient loc în curtea liceului. Dacă mutăm cortul de pe amplasamentul actual pe cealaltă latură a cantinei, unde am putea să-l amplasăm definitiv, nu se poate intra cu utilajele pentru construirea copertinei. Încercăm, totuși, să găsim o soluție.”