Condescu amenință CEO cu proteste

Președintele Federației Naționale Mine- Energie, Marin Condescu, amenință cu proteste, dacă nu vor fi soluționate revendicările sindicaliștilor din Complexul Energetic Oltenia. Directorul companiei, Laurențiu Ciurel, spune că încetarea lucrului nu va face altceva decât să-i avantajeze pe competitorii CEO.

Fricțiunile dintre administrația CEO și sindicatele FNME pot aduce prejudicii financiare activității economice a Complexului
Fricțiunile dintre administrația CEO și sindicatele FNME pot aduce prejudicii financiare activității economice a Complexului

Luni, 14 ianuarie 2013,  președintele Federației Naționale Mine- Energie, Marin Condescu, a dat un comunicat de presă, prin care acuză conducerea CEO că, pe perioada negocierii Contractului Colectiv de Muncă pentru anul 2013, nu a pus la dispoziția Comisiei de Negociere din partea sindicatelor proiectul de Buget de Venituri și Cheltuieli pentru anul 2013 și nici strategia de funcționare a companiei.

Revendicări

Condescu are 4 revendicări: „1. Încheierea până în data de 16 ianuarie 2013 a Contractului Colectiv de Muncă din cadrul Complexului Energetic Oltenia SA. 2. Aplicarea unitară a drepturilor salariale pentru toţi angajaţii din cadrul CEO. 3. Acordarea câştigurilor de natură salarială după principiul ” Nimeni nu pierde, nu toţi câştigă”. 4. Câştiguri salariale suplimentare pe locuri de muncă cu condiţii grele şi periculoase. Solicitările se bazează pe Bugetul de Venituri şi Cheltuieli al Complexului Energetic Oltenia înaintat Guvernului României, Băncii Mondiale, Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene având o producţie de energie mai mare cu 10 % faţă de 2012, respectiv 18,5 milioane MWh şi cu 20 % cărbune, respectiv 30,5 milioane tone.”
De asemenea, Marin Condescu atenționează că se va trece la proteste: „După data de 16.01.2013, FNME, pentru îndeplinirea revendicărilor din CEO, trece la acţiunile legale de luptă sindicală la care vor participa 21.000 de salariaţi din Oltenia până la obţinerea revendicărilor.”

Răspunsul CEO

Laurenţiu Ciurel, director general al Complexului Energetic Oltenia nu încurajează acțiunile sindicale, ergie în acest moment, o eventuală oprire a lucrului la complex ar fi o adevărată mană cerească pentru competitorii noştri, din zona eoliană, hidro şi hidrocarburi. Aşa că poate domnii din sindicat se mai gândesc o dată înainte de a scoate oamenii în stradă.”