CFR face cadou concurenţei cursa Târgu Jiu – Timişoara

Gorjenii care au treabă la Timişoara şi nu pot circula cu maşina, nu mai au de ales între tren şi transportul auto în comun, începând din data de 27.03.2009. Asta pentru că Compania Naţională Căi Ferate CFR SA a decis anularea trenurilor 2023 şi 2024 (care făceau cursa Târgu Jiu –Timişoara) şi retur, pe porţiunea Târgu Jiu –Simeria, cu toate că acest tronson era cel mai rentabil din tot traseul.

Gorjenii nu vor mai putea ajunge la Timişoara cu trenul
Gorjenii nu vor mai putea ajunge la Timişoara cu trenul

Singurul tren direct între Timişoara şi Târgu Jiu, care ajunge în gara din reşedinţa noastră de judeţ la ora 19.15, va fi anulat începând de la 27 martie, cu toate că foarte mulţi călători au obiceiul să călătorească cu el. Începând de la această dată şi „până la noi dispoziţii”, cum se precizează în adresa numărul 134/20.03.2009 primită de regionalele CFR Craiova şi Timişoara, trenurile 2023 şi 2024 vor avea capete de linie Timişoara şi Simeria. În acest fel, călătorii din Târgu Jiu, Petroşani, Subcetate şi Călan nu mai au legătură directă cu Timişoara, fiind nevoiţi să apeleze la firmele private care fac transport în comun cu autocare sau microbuze.

Şi, totuşi, aglomerate
Măsura luată, de reducere a traseului celor două trenuri, ar putea fi pusă pe seama reducerilor anunţate de ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, pentru eficientizarea transporturilor feroviare. Dubios e, însă, faptul că se anulează exact acea parte din traseul care are cei mai mulţi călători, după cum  susţin angajaţii CFR. Aurelian Proca, lider al mecanicilor de locomotivă de la CFR Călători, chiar a făcut o adresă către mai marii de la Bucureşti, pentru a arăta că e

De la Târgu Jiu la Haţeg traseul trenului coincide cu cel al autocarelor
De la Târgu Jiu la Haţeg traseul trenului coincide cu cel al autocarelor

o greşeală această anulare: „Vrem să atenţionăm conducerea că, dacă se ia această măsură, se anulează singurul segment rentabil al acestei curse. De exemplu, în decursul lunii februarie a acestui an Staţia Târgu Jiu a eliberat 1200 de legitimaţii de călătorie spre Timişoara, iar Staţia Petroşani 989 de legitimaţii.” Spusele liderului de sindicat sunt confirmate şi de graficele de vânzări de bilete de la staţiile Petroşani şi Târg Jiu din ultimele luni.

Călătorii, nemulţumiţi
Călătorii care obişnuiesc să circule între Târgu Jiu şi Timişoara sunt, la rândul lor, nemulţumiţi de această măsură. Ei spun că, de multe ori când s-au hotărât să circule cu autocarul au mers în picioare, cu toate că şi-au rezervat locuri din timp, iar dacă se anulează singurul tren direct situaţia va fi şi mai grea. Oamenii se îngrozesc la ideea că nu vor mai avea alternativă, iar maşinile care vor circula pe această rută vor fii din ce în ce mai aglomerate.

Coincidenţă?
Întâmplător sau nu, sectorul de drum anulat este exact cel pe care ruta trenului coincide cu cea a autocarelor private. Mai exact, trenul merge pe ruta Târgu Jiu- Petroşani- Haţeg- Simeria – Deva- Arad- Timişoara, iar autocarele pe ruta Târgu Jiu- Petroşani- Haţeg- Caransebeş- Lugoj- Timişoara. Ruta e foarte des folosită de studenţii gorjeni care învaţă la facultăţile din Timişoara ei fiind cei mai fideli clienţi ai CFR.

3 Comments on “CFR face cadou concurenţei cursa Târgu Jiu – Timişoara”

  1. cineva are tot interesul ca firmele de transport auto sa prospere.
    Macar sa asigure legaturi spre tirgu jiu din simeria ,nu sa astepti doua ore ,urmatorul tren.

  2. Romania – tara intereselor. Oare cand vom renunta la aceste practici comuniste? Poate atunci vom mai ridica si noi capul spre lumea civilizata..

Comments are closed.