Campania Europa, Casa Mea în două şcoli gorjene

Europa, casa noastră este o campanie de informare şi comunicare anuală menită să transpună priorităţile de comunicare ale Comisiei Europene în mediul şcolar. Campania este derulată de Chelgate în numele Reprezentanţei Comisiei Europene în România. Din Gorj au fost selectate două şcoli, Colegiul Tehnic ”General Gheorghe Magheru” şi Şcoala Generală Ceauru.

Elevii de la Magheru şi Ceauru, conştientizând că sunt europeni
Elevii de la Magheru şi Ceauru, conştientizând că sunt europeni

Potrivit organizatorilor, această campanie îşi propune să informeze elevii şi profesorii cu privire la proiectul de integrare europeană (istoria, prezentul şi viitorul acestuia), priorităţile de comunicare ale Comisiei Europene, dar şi informaţii care îi privesc direct (posibilitatea de a studia şi de a lucra în statele membre, implicarea în activităţi de voluntariat, schimburi între tineri, participarea la internship-uri).Campania este deschisă tuturor şcolilor (primare şi gimnaziale), precum şi liceelor din România. Elevii participanţi trebuie să fie coordonaţi de învăţători sau profesori. Campania de informare “Europa, casa noastră” are două seturi de acţiuni  importante: organizarea de vizite în şcoli şi licee ; Concursul Lider European.

Vizite în şcoli şi licee
Se vor organiza două categorii de vizite în şcoli. Prima categorie o constituie vizitele directe organizate de Chelgate, iar a doua categorie o constituie vizitele derulate la iniţiativa şcolilor, cu asistenţă logistică de la Chelgate. Este de aşteptat ca aceste vizite să se derulze în şcoli şi licee din întreaga ţară.
Elevii vor primi informaţii despre Uniunea Europeană prin intermediul comunicatorilor:  moderatorii desemnaţi de Chelgate şi invitaţii speciali (personalităţi publice, autorităţi locale, primari, parlamentari europeni, politicieni, scriitori, profesori, precum şi personalităţi locale propuse de şcoli. Oaspeţii vor vizita şcolile şi vor interacţiona cu elevii timp de două ore în cadrul unei dezbateri/prelegeri/seminar, în funcţie de forma de învăţământ.
Reprezentanţii Chelgate ne-au declarat: ”Încurajăm  profesorii să organizeze ei înşişi cel puţin alte două prezentări în şcoli unde să aducă invitaţi care să abordeze tematică europeană. După derularea evenimentului, profesorii coordonatori vor putea să înregistreze  un raport cu privire la aceste vizite pe acest portal web. Efortul lor va fi aşadar răsplătit prin acordarea de diplome de participare din partea Reprezentanţei Comisiei Europene. Primele 500 de şcoli care se înscriu în campanie şi se înregistrează pe portalul nostru primesc materiale promoţionale cu publicaţii despre Uniunea Europeană.”

Concursul Lider European
Lider European este un concurs de dezbateri care îşi propune să-i ajute pe elevii din ciclul liceal să-şi însuşească noţiuni de leadership, oratorie, subiecte europene. Grupul de comunicatori va fi format din: traineri din cadrul echipei consultantului, specialişti în oratorie, ziarişti din presa centrală şi locală, specialişti din cadrul centrelor Europe Direct. Vor avea loc prezentări de leadership şi public speaking în licee din întreaga ţară, urmând ca apoi să se organizeze concursuri de dezbateri la nivel local, naţional şi regional. În cadrul acestei competiţii elevii vor învăţa să facă prezentări publice, vor şti ce înseamnă să fi un bun lider şi, mai ales, vor învăţa să-şi argumenteze părerile cu argumente solide.