Afacerea „Logodna”

O fată de etnie romă, în vârstă de 15 ani, din cartierul Meteor, trăieşte o dramă de un an încoace, de când a fost măritată de părinţi cu un băiat din cartier. De trei ori s-a întors la părinţi bătută, dar de fiecare dată judecata ţigănească a hotărât să se ducă înapoi la bărbatul ei. Acum, însă, nici fata nici părinţii nu mai vor să audă de împăcare. Oamenii au apelat la lege, acuzându-l pe ginere de seducerea fetei şi pe cuscru de abuz de încredere, pentru că acesta nu ar mai vrea să le înapoieze zestrea, cele mai importante obiecte fiind o salbă cu 135 de galbeni şi o coroană de aur de 40 de grame.

Ionel Mihai, bucuros că e socru mare
Ionel Mihai, bucuros că e socru mare

Mihai Istrate şi-a măritat fata în 2008, cu un băiat ce era cu un an mai mare decât ea. În 29.04.2009, la nici un an de la nuntă, tatăl fetei a depus plângere la parchet, prin care îi acuză pe cuscru şi pe ginere de abuz de încredere, pentru că nu vor să îi înapoieze zestrea fetei şi pe ginere pentru lovire şi alte violenţe. La declaraţiile pe care le-a dat la poliţie, în timpul cercetărilor, fata l-a acuzat pe fostul ei bărbat şi de ameninţare, pentru că acesta ar fi ameninţat-o că o omoară. În plângere, făptuitorul minor e acuzat şi de faptul că a sedus-o pe fată şi a întreţinut cu ea raporturi sexuale, cu toate că înţelegerea ar fi fost că tinerii nu se vor împreuna. Ea mergea de două ori pe săptămână la ginere acasă, s-o ajute pe soacră, pentru că aşa prevedea obiceiul, o dată ce tinerii fuseseră promişi unul altuia. Tatăl fetei spune că de la început nu i-a convenit că cuscrii au venit să-i ceară fata, pentru că au făcut din logodnă o afacere, dar nu i-au refuzat ca să nu-i jignească: „La noi, ţiganii, e un obicei, că, dacă ai fată şi-ţi vine alt ţigan în casă cu mâncare şi băutură, se cheamă că a venit în peţit şi trebuie să-i dai fata. Dacă nu i-o dai, se cheamă că-l jigneşti. Eu nu am fost deloc încântat, mai ales că ştiam că au mai fost două fete peţite de Ionel Mihai pentru băiatul lui în Meteor. În amândouă cazurile părinţii fetelor s-au răzgândit şi au trebuit să-i dea galbeni ca să spele ruşinea. Problema e că eu n-am mai putut să mă retrag, pentru că băiatul s-a împreunat cu fata mea, cu toate că nu aşa a fost înţelegerea. Era vorba că îi logodim, iar la 18 ani ai fetei facem nunta. Acum nu mai vor să-mi dea galbenii, iar eu ca s-o mai mărit, trebuie să dau mai mulţi galbeni decât când a fost fată mare.” Familia fetei spune că singurul lucru recuperat e maşina, din toată zestrea.

Nunta
Pe 20 iunie 2008 a avut loc „logodna” la casa fetii, care, de fapt, a fost o nuntă în toată regula. Mireasa a primit o salbă făcută din 135 de galbeni mari, o coroniţă de mireasă, din aur, de 40 de grame, o maşină marca Peugeot, peste 100 de costume, mobilă scumpă pentru o casă întreagă şi tot ce-i trebuia pentru începerea vieţii de familie. Toate bune şi frumoase, până când au început certurile. Fata şi părinţii ei spun că era bătută frecvent de bărbatul ei, care se supăra dacă socrii lui nu-i dădeau bani:

„Mereu mă trimitea la tata după bani. O dată, mi-a adus o ofertă de la un dealer de maşini pe numele lui tăică-su şi mi-a spus că trebuie să ne cumpere tata altă maşină, un Volskwagen. Am fost amândoi la tata, el ne-a spus că nu poate, iar când ne-am întors acasă m-a omorât cu bătaia. M-a dat afară pe geam, să plec la ai mei, ca să nu-i deranjeze pe ai lui. Eu am căzut de pe o placă şi m-am lovit. Pe urmă a ieşit şi el şi m-a pus să mă descalţ şi să-i dau haina de pe mine. Mi-a cerut şi basmaua, să plec despletită, deşi pentru noi e o mare ruşine, apoi m-a alungat. Am început să fug, dar m-a prins şi m-a pus să mă dezbrac. Pentru că n-am vrut, m-a călcat în picioare, până am leşinat. M-am trezit în casă la el, mai târziu…” Acuzaţiile fetei şi ale părinţilor sunt susţinute de un certificat medico-legal, care descrie nişte vânătăi imense, şi o trimitere la tomograf, dată altă dată, care are drept diagnostic un traumatism cranio- cerebral.

Familia băiatului dezminte acuzaţiile

Potrivit ofertei aceasta a fost făcută special pentru tatăl ginerelui, deşi acesta nu recunoaşte
Potrivit ofertei aceasta a fost făcută special pentru tatăl ginerelui, deşi acesta nu recunoaşte

Ionel Mihai spune că acuzaţiile familiei fetei sunt nerealiste: „Nu a bătut băiatul meu fata. I-a dat vreo două palme, dar ce, ăsta era motiv să plece la taică-su? De fapt, ea s-a dus pe la el şi el n-a mai lăsat-o să vină înapoi. Acum, trebuie să-mi recuperez banii, că am cheltuit două miliarde jumătate la nuntă.” Nici cu privire la zestre omul nu e de acord cu cuscrii: „Aurul l-am dat înapoi, iar maşina e la ei în curte. Acum, ce-o spune instanţa. Dacă zice să plătesc, plătesc. Dar vă-ntâlniţi cu avocata să vă dea dosarul, că ea ştie ce trebuie să declare. Până la urmă nu am obligaţia să vă declar nimic şi nici să vă dau documente.” Cu toate că avea dreptul şi nu obligaţia de a-şi prezenta punctul de vedere, contactat din nou, Ionel Mihai a spus că nu poate vorbi şi că ne caută el, ceea ce nu s-a mai întâmplat.

Judecata ţigănească
Părinţii fetei au adus judecători ţigani din Sibiu, Mehedinţi, Gorj, Sebeş, în trei rânduri, dar de trei ori la rând aceştia au hotărât ca fata să se întoarcă la bărbat, pentru că familia lui spunea că nu e de acord cu despărţirea. După trei împăcări nereuşite, s-a făcut din nou judecată, pentru despărţire, dar părinţii băiatului nu au mai ţinut cont de judecata ţigănească, spunând că ei îşi fac singuri dreptate şi alungându-i pe judecători, după cum susţin părinţii fetei. Tatăl băiatului spune, însă, exact invers. Că părinţii fetei i-au alungat pe judecători. Ceea ce e sigur, e faptul că socrul mare ne-a declarat mai întâi că el a adus judecătorii, după care că a acceptat judecăţile.
Aşa se face că un copil de 15 ani, abuzat psihic şi fizic, e victima tradiţiei ţigăneşti, pe care părinţii ei nu o mai recunosc: „Tradiţia asta, a căsătoriilor timpurii nu e bună. Noi am vrut să fim în rândul ţiganilor, să nu ne facem de râs şi uite unde am ajuns”, spune tatăl fetei. Acelaşi lucru spune şi tatăl băiatului, chiar dacă priveşte dintr-un alt punct de vedere: „Căsătoriile timpurii sunt o prostie! Trebuie scoase!”
Direcţia pentru Protecţia Drepturilor Copilului s-a sesizat în acest caz, după ce l-a cunoscut de la noi şi urmează să efectueze o anchetă socială, pentru a constata dacă fata e în siguranţă la părinţii ei acasă, mai ales după ce băiatul a vrut să intre peste ea în clasă la şcoală. De asemenea, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj a primit de la parchet cazul şi a început cercetările. Cât despre bunuri, problema trebuie rezolvată în instanţă.

5 Comments on “Afacerea „Logodna””

  1. ar trebui pedepsiti cei care iau facut rau fetei. averea a cestei fete a fost interesul lui mihai ionel jigodia ne-spalata.

  2. oare aveau
    inainte monezi,mobilier italian,electrocaznice,masina,haine etc

  3. in clitate de bunic din partea copilului eu cred ca aceasta pshiopata in preuna cu parinti ei consider ca sunt nebuni cu certificat d3e nebuni pentru ca a fost o intelegere intre parinti si a fost vanduta cu suma de 200 mi euro bani ches . bani eu iam platit la tatal ei findui necesar pentru inlocuirea unor organe nevestei sale{inima}dar acestea dela clinica fundeni iau schimbat mintea pecare nova mai gasi nicio dat aceasta se datoreaza faptului ca mama ei aFURAT BANI IN SARA NUNTI SIA FUGIT CU CONCUBINUL EI IORDACHIE OPREA SI SA INTORS DUPA 3LUNI IAR PROSTUL DE TAICASU ASPALATO LAVENIRE CU FURTUNU CU APA SI CEVA SODA PENTRU DESINFECTARI IAR CE PRIVESTE REPORTERA PROASTA SA MOLIFTIT EU CRED CA ARFI BINE CA ORGANELE DE PPOLITIE SA INTRA IN CONCEDIU CA SUSNUMITI PARINTI SOMAI VINDA O DATA LA ALTI TIGANI DIN SIBERIA SA NO MAI GASEASCA

Comments are closed.