5 bani bacșiș

Loading

aura-stoenescuDeci, să vedem! Dacă mergem la magazin și nu luăm restul de 5 bani, se cheamă că am lăsat bacșiș, nu? Ei, dar nu mai e ilegal ca vânzătoarea să ia cei 5 bani, trebuie doar să dea bon, separat, pentru el. Uite, frate, unde era evaziunea! Buuun, de acord, e evaziune fiscală dacă nu se dă bon pentru cei 5 bani. Dar economia neagră cum o stopăm, care valorează mult mai mult decât banii strânși din amărâtul de rest pe care nu-l mai luăm de pe tejghea la alimentară? Acolo, dacă s-ar acționa, ar avea statul suficienți bani să dea și medicilor salarii motivante și profesorilor și funcționarilor publici. Iar dacă taxele pentru salarii nu ar mai fi așa mari, nici angajați la negru nu s-ar mai ține, s-ar lărgi baza de impozitare și dorința angajatorilor de a intra în legalitate ar crește.
Ei, dar dacă nu reușim să stăpânim marea economie neagră și munca la negru, să facem măcar atât, să impozităm bacșișul.
A, e drept, pe lângă bacșiș s-a umblat un pic și la economia neagră, pentru că, după ce au fost închise câteva magazine pentru că s-au găsit câțiva bănuți lipsă sau plus în casă, acum n-apuci să ceri produsul și să plătești, că te și aleargă vânzătoarea cu bonul prin magazin.
Oricum, dintre toate măsurile care s-ar putea lua pentru creșterea veniturilor la Bugetul Statului, prin impozitarea tuturor veniturilor, asta cu bacșișul mi se pare cea mai ciudată. Dar, ca să scutim vânzătoarele să mai piardă timpul, după ce cumpărăm produsul la alimentară, aceasta trebuind să mai scoată un bon pe casă, zic că cel mai bine ar fi să nu mai lăsăm bacșișul deloc. Ei, ce ziceți de asta?